Het definitieve verhaal van de dramatische kernramp van Tsjernobyl in 1986

Adam Higginbotham (1968)  is journalist en schrijver. Hij was als redacteur verbonden aan Face en The Sunday Telegraph. Hij publiceert regelmatig in onder meer The New Yorker, The New York Times en Wired. ‘Nacht in Tsjernobyl ‘ is een boek over de geschiedenis van de grootste nucleare ramp ooit en het definitieve verhaal van de dramatische kernramp van Tsjernobyl in 1986. Het is een historische studie de namen van plaatsen en mensen en de meeteenheden komen overeen met die welke in de Sovjet-Unie op het tijdstip van de gebeurtenissen gebruikelijk waren.

In de vroege morgen van 26 april 1986 vindt de grootste nucleaire ramp ter wereld plaats: een van vier reactoren van de kerncentrale in Tsjernobyl ontploft. Duizenden mensen sterven; miljoenen in Oost-Europa en ver daarbuiten worden blootgesteld aan gevaarlijke radioactieve straling. De beschadigde, desolate huizen, verlaten steden en zwaar verontreinigde landbouwgronden staan in onze herinnering gegrift.

De ramp betekende een keerpunt in het denken over nucleaire energie, luidde indirect ook de ondergang van de Sovjet-Unie in en markeerde daarmee de Amerikaanse overwinning van de Koude Oorlog.

Op basis van nieuw archiefmateriaal en interviews met getuigen reconstrueert Adam Higginbotham de ramp in Tsjernobyl. Hij roept een verdwenen wereld op van geheim agenten, slecht toegeruste technici en helden die zich opofferen voor het moederland.

‘Nacht in Tsjernobyl’ beschrijft de definitieve ondergang van een wereldrijk, maar ook de levens van zovelen wier bestaan in die nacht in 1986 werd verwoest.

Auteur: Adam Higginbotham
ISBN: 9789 026 334177
Prijs: €29,99
Uitgever: amboanthos.nl