Leen een kinderfiets voor een prikje en tweedehands maar tiptop in orde, twee motto’s van de Fietsbieb vrijwilligers.

Kinderen groeien, hun fiets niet. Vlug zijn kinderen hun fietsje ontgroeid en een aankoop van een nieuwe fiets is dikwijls een flinke hap in het budget. Ja, je kunt nog gaan voor tweedehands fietsen op rommelmarkten e.d. maar meestal zijn de herstellingen nadien ook niet van de poes.

In de provincie Antwerpen zijn er nu reeds 15 initiatieven die betaalbaarheid nastreven met het uitlenen van kinderfietsen. De Fietsbieb komt nu ook naar Herentals. Voorlopig opgestart door ACV en Beweging.net Herentals met vrijwilligers ( al een 12 tal op dit moment),maar op lange termijn zal er financiering komen door de stad Herentals zelf.

Hoe het werkt ? Er wordt 20 euro fietsgeld gevraagd samen met een waarborg van 20 euro. Hiervoor kan een kind tot 12 jaar gebruik maken van de fiets gedurende 1 jaar. Wil het kind een ander of groter model ? Geen nood er kan steeds ingeruild worden.

De fietsen worden tweedehands aangeschaft en grondig nagezien. Ook kan men schenkingen van fietsen doen en hiermee naar een gunsttarief werken.

Herentals werkt zelfs al met een tweede idee. Aan het uitlenen ook fietslessen koppelen. Herentals is dan wel de stad van de wielerkeizer van Herentals , Rik van Looy , maar verrassend telt de stad ook veel inwoners die niet kunnen fietsen.  Een prima idee om er terug bij te horen.

www.fietsbieb.be  www.herentals.be

Herentals is dus n° 15 in onze provincie. Het project startte in Vlaanderen een goede vijf jaar geleden en ruwweg tellen we in Vlaanderen op dit moment 60 “Fietsbiebs”.

Herentals was reeds enige tijd bezig met dit project maar een vluggere opstart kwam er niet enerzijds door corona en anderzijds door de locatie. Herentals wilde graag hun Fietsbieb in het voormalige Francesco paviljoen. Dit is zeer centraal gelegen. De onderhandelingen met de eigenaar liepen echter wat uit.

Herentals wil een begrip maken als zorgstad. Ook willen ze geen concurrentie aangaan met de fietsenwinkels uit de stad. Samenwerking voor aankoop en herstelling met de reguliere kleinhandel is een must. Tenslotte kijkt men ook naar deeleconomie met het voordeel van herbruikbare goederen met dit project.

 

Text en Foto’s: A. Charrin