Van het boek tot de tv-serie

De Amica Geniale is de eerste roman van de schrijfster Elena Ferrante die sinds 1992 als pseudoniem wordt gebruikt door de auteur van een aantal in het Italiaans geschreven romans. Hoewel Ferrante herhaaldelijk heeft aangegeven haar anonimiteit te willen handhaven, is er veel gespeculeerd over wie er achter het pseudoniem Elena Ferrante schuilgaat. Domenico Starnone, een voormalige leraar Italiaans en in Italië een bekende auteur, schuilt achter het pseudoniem Elena Ferrante na jarenlange geruchten, foute onthullingen en ontkenningen.

De eerste twee afleveringen (het eerste seizoen telt 8) werden met succes gepresenteerd op het Filmfestival van Venetië. De hoofdrolspelers van de serie zijn onbekende actrices, Elisa Del Genio (Elena als kind) en Margherita Mazzucco (tiener Elena) samen met Ludovica Nasti (Lila als kind) en Gaia Girace ( Teenage Lila). ‘My Brilliant Friend’ Wanneer de belangrijkste vriendin in haar leven verdwijnt zet Elena Greco schrijfster en een inmiddels bejaarde vrouw haar computer aan en begint het verhaal van een 50 jaar lange wordt het mysterie van Lila ‘De briljante vriendin’ onthuld. Die begon op een lagere school in een buitenwijk van Napels in de jaren ‘50. Een bruisende buurt, maar een verstikkend milieu voor jonge meisjes die iets wilden bereiken in het leven. Lila neemt Elena op sleeptouw en de twee meisjes worden de beste vriendinnen.

De TV serie was een enorm succes in Italié en over heel de wereld, daardoor wordt de serie vergeleken met die andere legendarische succesreeks La meglio gioventu.

Regie: Saverio Costanzo

Scenario: Elena Ferrante, Francesco Piccolo, Laura Paolucci,  Costanzo

Cast: Elisa Del Genio, Margherita Mazzucco, Ludovica Nasti, Gaia Girace,

Specificatie: 8x60min

Distributie: Lumiére