Ontdek de vernieuwde vaste opstelling en de grootse openingstentoonstelling Ridders van het Gulden Vlies

Na een grondige restauratie opent Museum Hof van Busleyden dit weekend opnieuw de deuren voor het grote publiek. Vandaag werd het museum al officieel voorgesteld aan de pers. Naast de vernieuwde vaste opstelling, is de grootse openingstentoonstelling Ridders van het Gulden Vlies beslist een publiekstrekker. Maar ook buiten de museummuren valt er heel wat te beleven: met de heraangelegde tuinen en een gloednieuwe koffiebar hoopt Museum Hof van Busleyden Mechelaars én museumbezoekers te verleiden. 

Een vernieuwde vaste opstelling die bezoekers uitdaagt
Bij de langverwachte heropening pakt Museum Hof van Busleyden uit met een vernieuwde vaste opstelling die de Bourgondisch-Habsburgse periode breder en scherper belicht. Als bezoeker bewonder je de mooiste kunstwerken van de noordelijke renaissance, waaronder verschillende Vlaamse topstukken, maar word je ook uitgedaagd om met een kritische blik naar deze periode te kijken. Hedendaagse kunstwerken, met zorg geselecteerd door gastcurator Magali Elali van The Constant Now, worden zij aan zij getoond met historische collectiestukken om zo universele thema’s als macht, religie en politiek een plaats te geven.

“Met de vernieuwde vaste opstelling wil het museum deze belangrijke periode uit de geschiedenis van Mechelen op een kritische manier belichten. Ook verhalen uit de marge komen nu uitgebreid aan bod: verborgen stemmen en vernieuwende perspectieven maken het museum relevant voor alle Mechelaars en bezoekers”, vertelt burgemeester Bart Somers.

Ook de Vlaamse minister van Toerisme is enthousiast: “Met de hernieuwde vaste opstelling worden bezoekers van het museum helemaal ondergedompeld in de Bourgondisch-Habsburgse periode. Die vernieuwing geeft het museum niet alleen meer uitstraling, maar vergroot ook ons Vlaams toeristisch aanbod op vlak van kunst en cultuur. Vanaf 24 februari zal de Mechelaar, en heel Vlaanderen, kunnen genieten van deze prachtige parel.”

De PR-machine van de Bourgondische hertogen ontrafeld
De heropening van het museum gaat gepaard met een grootse openingstentoonstelling. In Ridders van het Gulden Vlies: Een schitterende mythe ontrafeld laat curator Hannah Iterbeke bezoekers kennismaken met de legendarische ridderorde van het Gulden Vlies, die meer dan 500 jaar geleden in Mechelen neerstreek voor het vijftiende kapittel.

“Centraal in deze tentoonstelling staat een unieke reeks wapenborden uit 1491, die normaal in de Sint-Romboutskathedraal te bewonderen zijn, maar die na een grondige restauratie voor het eerst weer van zo dichtbij te zien zijn tijdens deze prestigieuze openingstentoonstelling”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer. “De wapenborden werden speciaal gemaakt voor het koor van de kathedraal, waar de openingsviering van het kapittel toen plaats vond. Meesterverteller Bart Van Loo brengt de bijeenkomst van de ridders weer tot leven in een zinderend audiospektakel.”

Ook voor Ridders van het Gulden Vlies koos gastcurator Magali Elali een aantal hedendaagse kunstwerken uit die, net als in de vernieuwde vaste opstelling, zij aan zij getoond worden met de historische stukken.

Museumdirecteur Kristl Strubbe licht de aanpak toe: “Op deze manier bieden we een kritische blik op de beeld- en mythevorming rondom de Orde van het Gulden Vlies en plaatsen we historische concepten en symbolen in een nieuw perspectief. Hoe werkt de PR-machine van de Bourgondische Hertogen? Hoe zetten ze grootse wandtapijten, banketten en riddertornooien in om hun macht te vergroten? Deze vragen nodigen de bezoeker uit om de mythe van de Orde van het Gulden Vlies te ontrafelen en maken het verhaal ook actueel en relevant.”

Een groene oase en een gezellige koffiebar
En ook buiten de museummuren valt er heel wat te ontdekken. Een wandeling door de nieuwe museumtuinen is de perfecte manier om je museumbezoek rustig te starten of af te sluiten. Landschapsarchitect Ronald van der Hilst en zijn team tekenden voor het ontwerp van deze groene oase in het hart van de stad. Geïnspireerd door de collectie Besloten Hofjes van het museum creëerden zij samen een hedendaags antwoord op de weelderige renaissancetuinen van toen.

“De tuinen zijn voor iedereen vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van het museum. Zo kunnen ook toevallige passanten en gezinnen uit de buurt genieten van deze nieuwe groene oase in de stad. En dat geldt ook voor de gloednieuwe gezellige koffiebar van het museum in hoekpand ’t Schipke, dat volledig gerestaureerd werd. Een mooie aanwinst voor Mechelen want hier is iedereen welkom voor een kop koffie of iets lekkers, om ter plaatse, in de tuinen of als take-away van te genieten”, besluit Kristof Calvo, Titelvoerend eerste schepen.

Praktische info

Museum Hof van Busleyden heropent op 24 februari 2024 met een feestelijk openingsweekend.
De tentoonstelling Ridders van het Gulden Vlies: Een schitterende mythe ontrafeld loopt van 24 februari tot en met 2 juni 2024.

Openingsuren
maandag                     gesloten
dinsdag                        gesloten
woensdag                   10:00 – 17:00
donderdag                  10:00 – 17:00
vrijdag                          10:00 – 17:00*
zaterdag                      10:00 – 17:00*
zondag                         10:00 – 17:00

*elke vrijdag, van 13:00 tot 17:00 en de tweede zaterdag van de maand van 10:00 tot 13:00 bezoek je het museum in alle rust tijdens het Stil Bezoek. We beperken het aantal bezoekers en zorgen voor een prikkelarme omgeving voor wie daar nood aan heeft.

Voor meer info, tarieven mogelijke kortingen en tickets: www.hofvanbusleyden.be

Over het museum

In Museum Hof van Busleyden beleef je de Bourgondische renaissance. Het 16e-eeuws stadspaleis waar Hiëronymus van Busleyden bekende humanisten als Erasmus en Thomas More ontving, is vandaag een museum dat deze belangrijke periode in de geschiedenis van Mechelen belicht. Het museum bevindt zich in het bruisende hart van de historische binnenstad. Na een volledige restauratie waarbij ook de museumtuinen heraangelegd worden, heropent Museum Hof van Busleyden in het voorjaar van 2024.

In de collectie vind je verschillende Vlaamse topstukken, waaronder het Mechels Koorboek van Margareta van Oostenrijk en een unieke collectie Besloten Hofjes. Zowel in de vaste opstelling als in tijdelijke tentoonstellingen toont het museum hedendaagse kunst zij aan zij met eigen collectiestukken, om zo universele thema’s als macht, religie en politiek een plaats te geven. Het resultaat is een inspirerende plek waar verleden en toekomst elkaar ontmoeten en waar – net als toen – nagedacht wordt over een wereld in verandering.

Foto: Sophie Nuytten