i.h.k.v. Triënnale Brugge 2024

Tijdens de warmste maanden van 2024 brengt Triënnale Brugge opnieuw verrassende hedendaagse kunst en architectuur naar de straten van de UNESCO-werelderfgoedstad. Onder de noemer ‘Spaces of Possibility’ daagt de triënnale de bezoeker tussen 13 april en 1 september uit om na te denken over de toekomst van Brugge en steden wereldwijd. Als partner van TRIBRU24 stelt Musea Brugge ‘Rebel Garden’ voor, een opstandige kunsttentoonstelling die de relatie tussen mens en natuur onder de loep neemt.

3 toplocaties, 5 maanden, en meer dan 50 hedendaagse kunstenaars uit 20 landen. De ambities van Musea Brugge zijn groot. “Maar niet zo groot als de klimaatuitdagingen waarvoor we vandaag staan”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock. “Op drie museumlocaties – het Groeningemuseum, het Gruuthusemuseum en de zolder van het nieuwe Museum Sint-Janshospitaal – gaat Rebel Garden op zoek naar wat de impact is van de mens op de natuur, en de gevolgen hiervan op onze omgeving. Rebel Garden is een urgente kunsttentoonstelling die ons uitnodigt om na te denken over de toekomst van onze planeet.”

Michel Dewilde, curator hedendaagse kunst (Musea Brugge) verklaart de titel van de expo: “Het centrale thema is De Tuin, als symbool voor hoe de mens de natuur naar zijn hand probeert te zetten, en hoe de natuur zich daartegen verzet. Tuinen – een plek van verzorging, creatie en verzet – zijn de lokale barometers van de staat van de planeet. Een ideaal vertrekpunt dus om onze complexe verhouding met de natuur af te toetsen.” 

Oude, moderne en hedendaagse kunst

En dat is exact wat Rebel Garden doet. De kunsttentoonstelling van Musea Brugge snijdt samen met het bijhorende publieksprogramma uiterst actuele thema’s aan zoals de gevolgen van de klimaatopwarming, de zesde massa-extinctie, klimaatactivisme, de symbiose van de mens met de natuur en de relatie tussen de kunstenaar en de tuin. Daarvoor selecteerde Musea Brugge werken uit eigen collectie – oude, moderne én hedendaagse – die de thema’s inleiden en het debat aangaan met topwerken van meer dan 50 hedendaagse kunstenaars uit 20 landen.

Een tipje van de sluier: “Eén van dé eyecatchers van Rebel Garden wordt het werk van Per Kristian Nygård. Hij palmt het Gruuthuseplein in met een gigantische tuinsculptuur van 220 m2. Andere grote namen zijn Allora & Calzadilla, Vaughn Bell, Christine Ödlund, Guiseppe Penone en Rose Wylie, stuk voor stuk kunstenaars die op hun eigen unieke manier op zoek gaan naar de relatie tussen mens en natuur”, aldus Dewilde.

Uitgebreid publieksprogramma

De tentoonstelling wordt geflankeerd door een veelbelovend publieksprogramma. “Met het publieksprogramma van Rebel Garden willen we de bezoekers deel laten uitmaken van het debat en hun stem laten horen”, zegt Elviera Velghe, directeur Musea Brugge – Publiek & Tentoonstellingen. “Tijdens verschillende lezingen, workshops en performances gaan we dieper in op de thematiek van de expo. Samen met onder meer de studenten van Toegepaste Architectuur van Howest doen we guerilla gardening. En als kers op de taart organiseren we in – en samen met – Concertgebouw Brugge een groots klimaatdebat met verschillende autoriteiten over klimaat, activisme, polarisatie en verbinding. We doen dat ook in samenwerking met belangrijke partners, zoals de jongeren van Climate Conscious, De Republiek en BruggeNaarMorgen. Een rijkgevulde agenda om naar uit te kijken!”

Datum: 13 april 2024 tot en met 1 september 2024

Locatie: Groeningemuseum, Gruuthusemuseum en -plein, Museum Sint-Janshospitaal

Expoticket: € 25 / € 19 / € 13

Website: museabrugge.be/rebelgarden

Rebel Garden maakt deel uit van het partnerprogramma van Triënnale Brugge 2024

Lijst met deelnemende kunstenaars

Allora & CalzadillaVaughn Bell, Joseph Beuys, Guillaume Bijl, Ross Bleckner, Gillian Brett, Dorota Buczkowska, Damien Cadio, Chih Chiu, David Claerbout, Christine Clinckx, Caroline Coolen, Peter De Cupere, Anuna De Wever, Daniël Dewaele, Lise Duclaux, Nick Ervinck, Tanya Goel, Joanna Hadjithomas & Khalil Joreige, Eckart Hahn, Paul Harfleet, Riitta Ikonen & Karoline Hjorth, Aki Inomata, Maartje Korstanje, Emilio López-Menchero, Thomas Maddens, Tony Matelli, Wesley Meuris, Sofie Muller, Otobong Nkanga, Per Kristian Nygård, Christine Ödlund, Ronald Ophuis, Giuseppe Penone, Renée Pevernagie, Nayra-Martin Reyes, Tomàs Saraceno, Pamela Singh, Ben Sledsens, Howard Sooley, Daniel Steegman Magrané, Gavin Turk, Maarten Van den Eynde, Awoiska van der Molen, Helmut Wimmer, Tatiana Wolska, Rose Wylie

In dialoog met de collectie van MB en diverse bruiklenen:

Alphonse Asselbergs, Frits van den Berghe, Marcel Broodthaers, Pieter Bruegel II, Jean Brusselmans, Emile Claus, Henry Coeylas, Joseph Théodore Coosemans, Cornelis Cort & Frans Floris, Anna De Weert, Théodore Fourmois, Pierre Paulus, Roger Raveel, Roelant Savery, Gustave De Smet…

Foto: Musea Brugge