De makers van The Hobbit en The Lord of the Rings Trilogies, die wel tot drie keer terecht bekroond zijn geweest met een Academy Award, komen nu weer met een verrassende filmprent voor de dag. Een juweeltje voor de feestdagen die in de zalen komt op 12/12/2018, ook in 3D en Imax. MORTEL ENGINES, een verhaal dat gebaseerd is  op de bekende boekenreeks van Philip Reeve uit 2001, waarvan het scenario geschreven werd door Peter Jackson, die op zijn beurt geholpen werd door Fran Walsh en Philippa Boyens.
De producenten zijn ook niet de minsten Zane Weiner en Amanda Walker van de Hobbit Triologie, Deborah Forte van Goosebumps. Ook Fran Walsh en Peter Jackson staan als producer achter dit meesterwerk.

Deze filmprent brengt het verhaal naar de juiste woorden die geschreven zijn door Philip Reeve en wie het boek heeft gelezen zal verwondert staan hoe men dit wel zou kunnen verfilmen. Bijna onmogelijk om zo’n  fantastisch oeuvre te verfilmen met al deze fantasie en onmogelijk actie. Als je weet dat de beschaving na honderden jaren door een catastrofale gebeurtenis is verwoest en de stad Londen nu gebouwd is op een monsterlijke voortbewegende machine. Andere streken, woonplaatsen, dorpen en gemeenten zijn dan ook gebouwd op kleine bewegende toestanden. Deze kunnen allemaal bijeen komen en zo een grotere woongelegenheid worden. De bevolking van deze kleinere woonmachines komen wel goed overeen en hebben een levensoverwinning doordat ieder instaat voor grondstoffen die men nodig heeft om in deze wereld te kunnen overleven. Een ding is er ze moeten oppassen voor slechte kapers, rovers en gevaarlijke wezens en mutanten. Maar hun grootste vijand is wel het reusachtige Londen Machine, dat alle kleine wil opslorpen en vernietigen en zo hun winningen kunnen roven. Het bestuur In de Stad Londen op wielen en rupsbanden is niet van een goede reputatie, Thaddeus Valentine (Hugo Weaving – The Matrix) Heeft de leiding over Londen. Zijn bestuur over deze stad is niet goed, hij heeft wel enkele mankementen en achterkantjes die je wel zullen verduidelijken in het verloop van het verhaal. En dan is er Hester Shaw ( Here Hilmar – The Quiet Storm) een mysterieuze vrouw De stad Londen en Thaddeus Valentine er zal van weerhouden alles op zijn pad te verslinden. Zij is gedreven door alle herinneringen die haar moeder heeft meegegeven. Het is juist deze herinneringen die haar krachten zal bundelen om zich in te zetten tegen het onheil van Londen en hun heersers. Ze wordt geholpen door Tom Natsworthy ( Robert Sheehan – Cherrybomb) . Hun strijden tussen leven en dood, tussen alle gevaren aanwezig op deze planeet, zullen hulp krijgen uit een heel andere hoek van Anna Fang (Jihea kim maar bekend als Jihae een South Koreaanse Singer- songwriter en actrice ) Zij is een gevaarlijke outlaw met een prijs op haar hoofd, dood of levend. De strijd zal nu vergoed kunnen beginnen, maar de overwinning ligt nog ver af…

Heel opmerkelijk is de rol gespeeld door Stephen Lang als Shrike. Hij zet daar weer een sublieme acteerkunst neer, al is hij heel moeilijk te erkennen, maar het is en blijft de grote acteur Stephen Lang gekend van film en Televisie in Manhunter – last Exit to Brooklyn – op TV in Death of a Salesman – The Fugitive – Salem – Hij speelde wel in een honderd tal Films en Tv reeksen. Zijn voor kort bekendste zijn wel Avatar ,The Girl on the Train en Hostiles. Hij zit nu ook in de postproductie voor Avatar 2 en 3 te verwachten in 2020 en 2021. Voor de Video Gamers speelt hij in Call of Duty: Ghosts de rol van Elias Walker.

 

Regie: Christian Rivers

Cast: Hugo Weaving – Hera Hilmar – Robert Sheenhan – Jihea – Stephen Lang

Muziek: Junkie XL

Distributie: Universal Pictures / Sony

Duur: 128 min

Komt in de zalen op 05/12/2018