Na de Biënnale van Venetië, verwelkomt BOZAR deze lente de gelauwerde tentoonstelling van het kunstenaarsduo Jos de Gruyter en Harald Thys.

Door een ijzeren hek komt de bezoeker terecht in een besloten wereld, een soort onderwereld die bevolkt wordt door tweeëntwintig gekunstelde poppen. Een tiental daarvan zijn geautomatiseerd en voeren repetitieve handelingen uit. De anderen zijn stil en staren in de verte. Allen zijn ze doofstom, lijkbleek en verkeren ze in een soort van versteende trance. Veroordeeld tot een eeuwig en monotoon bestaan waaruit niet te ontsnappen valt, al is het zeer twijfelachtig of daartoe de wil bestaat bij deze creaturen. 

Bij wijze van verstrooiing hangen er aan de muren een aantal ingekleurde lijntekeningen die een vage afspiegeling zouden kunnen zijn van een bovenwereld. Prenten van grappige en verontrustende taferelen met idyllische voorstellingen uit vervlogen tijden wisselen elkaar af. 

De tentoonstelling kan gezien worden als een Hedendaags Museum voor Volkskunst waarin de menselijke figuur wordt uitgestald. Een menselijke figuur die zich veilig acht in een besloten wereld en die een samenleving heeft geconstrueerd waarin inertie en apathie hoogtij vieren. 

Jos de Gruyter & Harald Thys zijn doorwinterd in het creëren van ficties, gefilterd vanuit de hyperrealiteit. Ze zijn geïntrigeerd door de staat van psychose waarin de samenleving zich bevindt. Hun kunstwerken vormen de uitdrukking van deze constante angst. 

In de fantasie van De Gruyter & Thys komen deze poppen tot leven na sluitingstijd, wanneer een medewerker van het Paleis voor Schone Kunsten het ijzeren hek weer vergrendelt. Ze dwalen dan wat rond in de zalen en kijken met lichte verwondering naar de prenten aan de muur tot de zon weer opgaat.

In 2019 was MONDO CANE, met Anne-Claire Schmitz als curator, te zien in het Belgisch paviljoen van de 58e Biënnale van Venetië. Het project kreeg er een eervolle vermelding van de jury.

De website mondocane.net en een catalogus maken integraal deel uit van de tentoonstelling.

Opdrachtgever van het Belgisch Paviljoen van de 58e Biënnale van Venetië: Fédération Wallonie-Bruxelles  
Steun BOZAR: FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Hoofdsponsor: Nationale Loterij, Fondation Willame
Sponsor: Aelbrecht-Maes Metal Structures, Eeckman Art & Insurance, Mobull, Verhaegen Walravens Law Firm
Institutionele partner: La Loge
Partners: Isabella Bortolozzi, Berlin, Gavin Brown’s entreprise, New York/Rome, dépendance gallery, Brussels
Met de steun van de Vrienden van het Belgisch Paviljoen 

BOZAR Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
Open: van dinsdag tot zondag, 10u > 18u (donderdag: 10u > 21u)
Gesloten: maandag
Info & tickets
+32 (0)2 507 82 00 – info@bozar.be

Foto: www.bozar.be