In de Schatkamer op het gelijkvloers van het Vleeshuis kunnen bezoekers nog tot en met 30 juni kennis maken met Gilbert van Schoonbeke (1519-1556) en met collectiestukken die verwijzen naar de Antwerpse Gouden Eeuw en naar de muziek uit die tijd. Hoogtepunt zijn twee bijzondere bruiklenen uit de collectie van The Phoebus Foundation, waaronder een zelden eerder getoond 16e-eeuws schilderij uit de omgeving van de Antwerpse schilder Joris Hoefnagel. Over dat schilderij schreef Vleeshuisconservator Timothy De Paepe een boekje dat binnenkort verschijnt in de reeks “Phoebus Focus”.

De tentoonstelling hangt samen met de Woensdagklanken, de concerten die elke laatste woensdagnamiddag van de maand in het museum plaatsvinden. Dit jaar is het thema voor de concertreeks ‘Twee gouden eeuwen’. De muzikale wereld van twee bijzondere Antwerpenaren wordt onder de loep genomen: projectontwikkelaar avant-la-lettre Gilbert van Schoonbeke en mecenas, componist en kunstverzamelaar Albert de Vleeshouwer. Hun levens zijn nauw verbonden met gouden tijdperken van economische en artistieke bloei in de Scheldestad. Woensdagklanken 2019 brengt in de eerste helft van het jaar muziek uit de 16e-eeuw, zoals Van Schoonbeke ze kan hebben gehoord. Na de zomervakantie staat de muziek centraal van de 19e-eeuwse tijdgenoten en leermeesters van Albert de Vleeshouwer.

Muzieklabel Ricercar (Outhere Music) bracht speciaal naar aanleiding van de mini-expo in de Schatkamer de cd “Salve Antverpia” opnieuw uit. Op de cd brengt ensemble La Caccia, onder leiding van Patrick Denecker, Antwerpse muziek uit de 16e-eeuw. De muziek is ook permanent in de Schatkamer te horen, en sommige van de partituren zijn er ook te zien.