Ook bereikbaarheid Linkeroever wijzigt 

  • Nieuwe snelweg van E17 (Gent) naar Kennedytunnel en E34 
  • Nieuwe snelweg van E34 (Zelzate) naar Kennedytunnel 
  • Oprit 6 Linkeroever sluit op huidige locatie 
  • Charles de Costerlaan sluit definitief voor gemotoriseerd verkeer

Vanaf de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 mei rijden automobilisten over de eerste delen van het nieuwe, compactere knooppunt Antwerpen-West. In dit knooppunt komen de E17 (Gent) en de Antwerpse Ring (R1) vlakbij de Kennedytunnel samen. De afgelopen jaren werkten we hier samen met onze aannemer Rinkoniên hard aan een veiliger en vlotter knooppunt.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Vlakbij de Kennedytunnel zorgt het nieuwe knooppunt voor meer capaciteit, meer verkeersveiligheid en een vlottere doorstroming. Dat zal het fileleed in de regio al verzachten, maar voor een echte oplossing bouwen we volop aan de hele Oosterweelverbinding en zetten we in op de Modal Shift. Onder, boven en langs de nieuwe snelwegen, leggen we hier de komende jaren nog heel wat kilometers aan nieuwe fietsverbindingen aan. Zo wordt de fiets nog meer een volwaardig alternatief voor de wagen.”

“Wat we hier samen met onze aannemer en partners hebben gerealiseerd is indrukwekkend”, zegt Luc Hellemans, CEO van Lantis. “Niet alleen bouwden we hier een volledig nieuw, veiliger én compacter knooppunt, maar we zorgden er ook voor dat het verkeer tijdens de werken gewoon kon blijven rijden zodat de hinder beperkt bleef. Dat we nu de eerste delen van het nieuwe knooppunt in gebruik kunnen nemen is een mooie pluim op de hoed van de aannemer en collega’s die hier dag in dag uit enorm hard aan hebben gewerkt.”

Aan de ingebruikneming van morgen gaan enkele jaren van stevige werken vooraf. In 2019 startten we met de bouw van tijdelijke wegen en bruggen die ervoor moesten zorgen dat het verkeer tijdens de werken kon blijven rijden. In de zomer van 2020 volgde de afbraak van het oude knooppunt. Sindsdien bouwden we volop aan het nieuwe knooppunt. Nu, bijna drie jaar later, zijn de eerste delen van het knooppunt klaar om open te gaan.

De nieuwe snelwegen die vanaf vrijdagnacht open gaan voor gebruik:

  • Van de E17 uit Gent naar de Kennedytunnel;
  • Van de E17 uit Gent naar de E34;
  • Van de E34 uit Zelzate naar de Kennedytunnel.

De komende maanden werken we de resterende verbindingen van het nieuwe knooppunt verder af. Begin juni openen we de snelweg van de Kennedytunnel naar de E17 richting Gent. In het najaar volgt dan de nieuwe snelweg van de E34 naar de E17 en de nieuwe oprit Linkeroever. In het voorjaar van 2024 is het nieuwe knooppunt helemaal klaar.

Nieuw en compacter knooppunt maakt ruimte vrij voor de fiets en nieuw groen
Het nieuwe knooppunt Antwerpen-West is compact aangelegd. Zo maken we 18 hectare ruimte vrij voor een nieuw bos. Een grote parkbrug vlakbij de Kennedytunnel zorgt niet alleen voor een ecologische verbinding tussen dit nieuw bos en het natuurgebied Burchtse Weel, maar trekt ook het Ringfietspad over de snelweg. Zo maken we ook de Ring voor de fiets helemaal mee rond. We schermen de omgeving af van de snelweg, dankzij groene geluidsbermen en hoge geluidsschermen.

Foto: Oosterweelverbinding