Op zondag 5 juli presenteerde district Antwerpen op het pleintje aan de Biekorfstraat een muurschildering als eerbetoon aan Panamarenko, en op het Sint-Jansplein een nieuw kunstwerk van Werner Mannaers. Beide werken vinden hun wortels in de buurt en dragen zo bij aan de artistieke uitstraling van Antwerpen-Noord.

Grote muurschildering voor Panamarenko
Eind vorig jaar overleed Panamarenko, de Antwerpse kunstenaar bekend van zijn fantastische oeuvre gaande van collages en happenings tot futuristische water- en vliegtuigen. Hij drukte zijn artistieke stempel op de stad en ver daarbuiten. Zijn voormalige woning met atelier aan de Biekorfstraat en het beeld ‘Pepto Bismo’ op het Sint-Jansplein vormen belangrijke blikvangers voor de buurt. Als eerbetoon aan Panamarenko kreeg de gevel aan de dagbladhandel tegenover zijn voormalige woning een metershoge muurschildering van graffiti-artiest Yvon Tordoir (Aerosol Kings). Tordoir vond de inspiratie voor zijn ontwerp bij de futuristische ruimtetuigen van Panamarenko.  
 
“De eigenzinnige Panamarenko woonde en werkte in Antwerpen-Noord. Hij liet zich ongetwijfeld inspireren door deze bruisende buurt en verdient een lokaal eerbetoon. Zowel de locatie als het ontwerp passen perfect bij deze bijzondere kunstenaar waar elke Antwerpenaar fier op is”, aldus districtsschepen voor cultuur Femke Meeusen.

Heel wat buurtbewoners gingen op zondag graag in op de uitnodiging van het districtsbestuur om ter gelegenheid van de inhulding van deze muurschildering een gratis bezoek te brengen aan het atelier en woonhuis van hun voormalige buur.
Werner Mannaers transformeert gebouw op Sint-Jansplein tot kunstwerk
Op het Sint-Jansplein kleedde Antwerps schilder en tekenaar Werner Mannaers een paviljoen aan met een eigen ontwerp. Hij betrok jarenlang een atelier in de onmiddellijke nabijheid van het Sint-Jansplein. Met ‘The AVICII-project’ laat Mannaers voor het eerst de musea achter zich en treedt hij met zijn schilderwerk de publieke ruimte binnen.
 
Mannaers gebruikte het gebouw (eigendom van AG Vespa en momenteel in gebruik als frituur) als canvas. Hij realiseerde een levensgroot ontwerp van 97m² over de volledige gevelomtrek van het paviljoen, dat het gebouw transformeert tot een opvallend kunstobject. De mozaïek met uitgesproken kleuren en terugkerende patronen weerspiegelt de diversiteit van de buurt.
 
Femke Meeusen is verheugd met deze nieuwe blikvanger op het plein. “Het districtsbestuur gaf gehoor aan de vraag van de buurt om het plein te verfraaien met een nieuw kunstwerk. De buurtbewoners en lokale handelaars kregen de kans om zelf de kunstenaar voor dit project te kiezen. Zo krijgt het Sint-Jansplein er dus een hedendaags kunstwerk bij, dicht bij het bekende ‘Pepto Bismo’-beeld van Panamarenko. We zijn fier dat het plein opnieuw verrijkt wordt met een hedendaags werk dat sterk geworteld is in de buurt.”

Foto’s: www.antwerpen.be