Op donderdag verlangen we naar homemade comfort food. En bestaat er iets lekkerder dan gehaktballen en kaas? Vandaag bereiden we dé ovenschotel van je culinaire dromen. Meatball time!

Vooraleer je aan het recept begint, is het even belangrijk dat je de basis onder de knie hebt. Wij geven je alvast drie veelgemaakte fouten die je moet vermijden bij het bereiden van gehaktballen.

Denken dat zout niet van belang is
Gehaktballen moeten op smaak gebracht worden, punt. In de regel is dat ongeveer een koffielepel per 500 gram gehakt. Als je een zoute kaas als parmezaan door het gehakt mengt, gebruik je uiteraard minder. Je wilt niet dat je ballen te zout zijn. Probeer ook eens een theelepel misopasta in plaats van zout voor een ultieme umami-smaak.
Geen kruiden toevoegen aan het gehakt
Kruiden zijn een belangrijk onderdeel van je gehaktmix. Zonder kruiden zullen je gehaktballen eindigen als een flauwe hamburger. Meng het met kruiden die je zelf lekker vindt zoals peterselie, munt, oregano, basilicum of marjolein. Een snufje nootmuskaat voegt een subtiele diepte toe aan de smaak van je gehaktballen.
Niet de juiste hoeveelheid eieren en te veel paneermeel toevoegen
Eieren zorgen ervoor dat het vlees, het paneermeel en de kruiden binden en zorgen voor lichte, luchtige gehaktballen. Voor 500 gram tot een kilo vlees heb je meestal niet meer dan één of twee eieren nodig. En zorg ervoor dat je niet te veel paneermeel toevoegt, daar worden ze droog van. 80 gram paneermeel op 400 gram vlees is voldoende.

Recept: gehaktballen met Parmezaanse kaas
800 g gehakt (mag ook veggie zijn)
70 g broodkruim
1 eigeel
150 g Parmezaanse kaas
1 el peterselie
2 el oregano
2 wortelen
1 ui
2 takjes selder
1 el tomatenpuree
700 g tomatenblokjes uit blik
140 g pasta
1 el suiker
200 ml groentebouillon
peper en zout
olijfolie

Begin met je gehaktballen. Meng het gehakt samen met 1 teentje fijngehakte look, paneermeel, Parmezaanse kaas, 1 el oregano, eigeel, peterselie, peper en zout. Rol de gehaktballen en zet even in de koelkast zodat ze kunnen opstijven.
Hak de ui fijn. Schil de wortelen en snij in kleine blokjes. Hak de takjes selder fijn. Voorverwarm de oven op 180 graden. Verhit een stoofpot met een scheutje olijfolie. Bak de gehaktballen goudbruin. Zodra ze een korstje krijgen, mogen ze uit de pan. De balletjes mogen nog rauw zijn vanbinnen.
Stoof vervolgens de ui, wortel, selder voor ongeveer 5 min. Voeg wat tomatenpuree toe en laat 1 min meebakken. Voeg de tomatenblokjes, bouillon, suiker, pasta, peper en zout toe. Meng het geheel.
Voeg de gehaktballen aan de stoofpot. Zet het deksel op de pot en bak ongeveer 20 min tot je pasta al dente is. Schep het geheel in een ovenschaal, strooi de Parmezaanse kaas erover en dek af met aluminiumfolie. Laat 15 min in de oven.
Haal uit de oven en voeg extra Parmezaanse kaas toe.

Smakelijk!

Tekst: Martyna Majchrzak

Foto: www.ambiance.be