Vanaf 4 augustus nodigt stadsdichter Maud Vanhauwaert in de Toren van Babel interessante gasten uit in de praatsalons Droesems. Elke zondag kunnen bezoekers er genieten van gesprekken rond meertaligheid. Bovendien kunnen ze elk weekend ook deelnemen aan verschillende ateliers of samen verder aan de toren bouwen.
Van juli tot einde september bouwen Kunstenaarscollectief Rooftoptiger samen met de stadsdichter een heuse Toren van Babel met bamboe, hout en poëzie op de voormalige slachthuissite in de Damwijk. Vanaf augustus kunnen bezoekers de Toren van Babel niet alleen van buitenaf zien groeien, maar is er ook vanalles in de toren te ontdekken.

Droesems
Iedereen is welkom op de Droesems, elke zondag van augustus en september. De Droesems zijn praatsalons waarin stadsdichter Maud Vanhauwaert interessante gasten en artiesten uitnodigt voor gesprekken over meertaligheid in haar vele facetten. Het belooft een mooie mix te worden van ernstig en goed zot, sprookjesachtig en hyperactueel. Tijdens elke Droesem zoomt de stadsdichter ook in op één van de talen waarin het nieuwe stadsgedicht wordt vertaald. Het gedicht zal door de verschillende vertalingen steeds meer vervormen, en het finale stadsgedicht wordt de combinatie van alle versies.
Volgens de legende is de toren van Babel nooit afgeraakt omdat de mensen verschillende talen spraken en elkaar niet meer konden verstaan. Kunstenaarscollectief Rooftoptiger en stadsdichter Maud Vanhauwaert keren het verhaal om en willen samen met Antwerpen bewijzen dat, net dankzij de verschillen, je tot een echt magische toren kan komen waarin alle talen rondzingen en culturen elkaar ontmoeten.
SamenSessies
Naast de zondagse Droesems is iedereen welkom op de zaterdagen, om de handen uit de mouwen te steken. Op de SamenSessies kan gekozen worden tussen een divers aanbod aan ateliers rond bouwen, taal, poëzie en de inrichting van de toren met niet-westerse technieken, onder begeleiding van een team van Antwerpse artiesten met of zonder migratieachtergrond. Het project belooft het samengaan van artistieke expressie in een breed participatief project.

Praktisch
DROESEMS | zo 4/8, 11/8, 18/8 25/8 en 1/9, 8/9, 15/9, 22/9 | 15u-17u
Een muzikaal zondags salon met Maud Vanhauwaert en gasten, een terugblik op een week op en rond de Toren van Babel. De toren in wording kan bezocht worden als geluidskunstwerk. Op 4/8 komen Dean Bowen, Ama Koranteng-Kumi, Omar Ba en Lisette Ma Neza.
>> zo 22/9 | 15u | Laatste DROESEM met de onthulling van het STADSGEDICHT van Maud Vanhauwaert. FEEST vanaf 17u
SAMENSESSIES | za 3/8, 10/8, 17/8, 24/8, 31/8, 7/9, 14/9 en 21/9 | 14u-18u
Kies tussen verschillende ateliers: bouwen aan de toren, tapijten weven en knopen, gedichten delen, vertalen en nog veel meer…
EXPO | 25/9 tot 29/9
Stadsgedicht en audiosculptuur Toren van Babel vrij te bezoeken.
De creatieve ateliers en andere activiteiten rondom de Toren van Babel en het stadsgedicht zijn gratis toegankelijk.
Slachthuissite − ingang Damhof – tegenover Lange Lobroekstraat 77, 2060 Dam Antwerpen
 
TOREN VAN BABEL is een co-creatie project van Rooftoptiger en Maud Vanhauwaert i.s.m. Antwerpen Boekenstad
In samenwerking met Atlas, Bibliotheek Permeke, Curieus, FMDO, Samenlevingsopbouw Antwerpen, Rode kruis opvangcentrum, De Nomaad, Kif, Elegast vzw, Steunpunt Tewerkstelling, Kunstenaarswerkplek Archipel, kunstenaarscollectief Loods des Doods, Open School Antwerpen, CVO Encora, Samentuin Damhof, Kras Dam, Amorika, Wilde Raven e.a.
Met de steun van Antwerpen Boekenstad, Het Oude Badhuis, Stad Antwerpen, Stadsmakers, Vlaamse gemeenschap en Vlaams Fonds voor de Letteren.

Foto’s: www.antwerpenboekenstad.be / Siege Dehing / Sofie Gheysens