Aan de vooravond van Internationale Archiefdag (9 juni) gingen de steden Antwerpen en Gent met elkaar een gevecht aan op Twitter. De strijd startte met de tweet van historicus en journalist Marc Reynebeau: “Morgen is het Internationale Archiefdag. Als Gent en Antwerpen met hun archieven ten strijde trokken, wie zou dan winnen?” De strijd is vriendschappelijk, maar dat weerhield de steden er niet van om het grof geschut boven te halen: naast UNESCO Werelderfgoed kwamen er ook olifanten en vlammen aan te pas.
Na de tweet van Marc Reynebeau haalde Antwerpen als eerste uit: “In het FelixArchief bewaren wij meer dan 28 km papieren en 99,8 TB digitaal archief. Dit zijn maar liefst 15.428.117 digitale bestanden! Overtref dat maar eens!” Gent repliceerde even later fijntjes met: “Overtreffende trap… want wij hebben het oudste stuk. Een charter uit 1178 over de vrije doorgang voor Gentse schippers op de Rijn in Keulen. Toen jullie nog een boerendorp waren, deden wij al aan internationale handel.”
Op de Twitter-accounts van Antwerpen en Gent (‘Tweets en antwoorden’) kon iedereen de strijd der archieven volgen. Uiteraard bleef het wel een vriendschappelijke strijd, en werd er toch weer vrede gesloten.

Internationale Archiefdag
De ICA (International Council on Archives) lanceerde deze dag om het grote publiek en de beleidsmakers bewust te maken van het belang, de rol en de waarde van archieven. Zo werd 9 juni, de dag waarop de Internationale Archiefraad onder de auspiciën van de UNESCO werd opgericht, Internationale Archiefdag. Sinds 2009 vieren archieven wereldwijd deze dag en zetten dan hun werkin de kijker. In Vlaanderen bundelen archieven hun krachten via de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD). “Archieven zijn een belangrijke schakel in onze maatschappij, ze staan garant voor betrouwbaarheid van overheidsinformatie, bewaken ons erfgoed en vormen een toetssteen voor de democratie”, aldus Willem Vanneste (voorzitter Sectie Archief VVBAD). “Voor velen zijn archieven onbekend terrein, terwijl ze eigenlijk een schat aan informatie en erfgoed bevatten.”

Stadsarchief Antwerpen
Meer info over de collectie van het FelixArchief, stadsarchief Antwerpen, en over hoe u in deze archieven kan grasduinen kan u vinden op www.felixarchief.be.

Foto’s: Stad Antwerpen