“Ik heb vroeger een aantal zaken verkeerd aangepakt, waardoor ik in moeilijkheden kwam. Uit die situatie wil ik uit. Ik wil nu gaan werken, maar het lukt me niet om een job te vinden”. Aan het woord is Omar, die besloot om zijn leven in handen te nemen en deel te nemen aan Make it Work. Make it Work is een tewerkstellingsproject dat jongeren die in aanraking kwamen met de jeugdrechtbank coacht en aan een job helpt. HR-bedrijf WaW organiseert en financiert het project met steun van de Provincie Antwerpen. “Ik dacht eigenlijk dat ik niet veel kon. Maar al van bij mijn eerste gesprek haalde mijn coach mijn sterke kanten zo naar boven. Nu heb ik een veel beter zicht op wat ik graag doe en waar ik sterk in ben.” Omar, 24 jaar, nam de afgelopen maanden deel aan het coaching- en trainingstraject. Een van de onderdelen van het programma is de kerntalentenontdekking. “Dikwijls denken de jongeren dat ze helemaal geen talent hebben. Het moment dat ze inzien wat hun sterke kanten zijn is vaak een keerpunt”, zegt Ingrid Everaerts, coach bij Make it Work, “Ik zie die jongeren op dat moment voor mijn ogen veranderen. Daarna zijn ze nog gemotiveerder.”

Modulair programma op maat Make it Work coacht en begeleidt de jongeren zodat ze sterker staan op de arbeidsmarkt. Het programma is modulair, individueel en verschillend voor elke jongere. Elke jongere start met het ontdekken van zijn talenten, competenties en waarden. Daarna begint hij aan de uitwerking van zijn doelstellingen. Tussendoor verkent hij de arbeidsmarkt en oefent hij samen met de coach in solliciteren. De jongere leert verantwoordelijkheid nemen, actiepunten opvolgen en volle focus houden. Vaak gaat het ook over heel praktische dingen, zoals op tijd zijn en afspraken nakomen: belangrijke troeven om een job te vinden en te houden.

Samen met een jobhunter op zoek naar werk Op het einde van het coaching- en trainingsprogramma komen de jobhunters van WaW op de proppen. WaW is actief in uitzendarbeid, rekrutering en selectie en talentmanagement.. “Onze business partners stellen de jongeren voor aan bedrijven, van wie we weten dat ze openstaan voor het Make it Work-project.”, zegt Ingrid Verduyn, co-oprichter en CEO van WaW. “Het zijn deze klanten die in feite alle waardering verdienen, omdat ze onze jongeren een kans geven. En vaak meer dan één kans. Want ook tijdens de eerste maanden van hun tewerkstelling blijven we de jongere op de werkplek opvolgen en aanmoedigen.” Omar heeft ondertussen zijn traject achter de rug. Hij is opnieuw ingeschreven in het deeltijds onderwijs en gemotiveerd om zijn secundair onderwijs af te maken. En tegelijkertijd is hij aan het werk met tijdelijke opdrachten.

Warme overdracht naar de arbeidsmarkt In Vlaanderen zijn er ruim 39.000 minderjarigen die in een problematische opvoedingssituatie zitten of feiten pleegden. Er gaat veel tijd en zorg naar deze jongeren via de jeugdzorg, de sociale hulpverlening en de jeugdrechtbanken. “Net op het moment dat ze hun scholing stoppen en toetreden op de arbeidsmarkt zijn deze jongeren erg kwetsbaar. Ze worden snel geconfronteerd met negatieve filters zoals geen diploma, geen netwerk, povere competenties en povere ervaring. Dat is wat we met Make it Work willen doorbreken. We zorgen er voor dat deze jongeren niet keer op keer ontgoocheld worden, maar gewapend en met meer zelfvertrouwen op de arbeidsmarkt komen”, aldus Ingrid Verduyn.

Foto: www.provincieantwerpen.be