“Muziek van een andere wereld, van de eeuwigheid”, dat waren de woorden van de legendarische Herbert von Karajan over Mahlers Negende. Toen hij zijn negende symfonie in Amerika uitschreef (1910) – de laatste symfonie die Mahler wist af te werken en die hijzelf nooit heeft gehoord – was hij ernstig ziek. Bovendien had Mahler zijn kindje van 4 verloren, was zijn vrouw Alma Mahler er met de beroemde architect Walter Gropius van door en was hij gefrustreerd dat hij in Oostenrijk vooral als dirigent en veel minder als componist werd geprezen. Mahler durfde zijn nieuwe symfonie nauwelijks zijn Negende noemen, want hadden indrukwekkende componisten als Beethoven en Bruckner na het voltooien van hun negende ook niet het tijdelijke voor het eeuwige ingeruild?

Eliahu Inbal, muzikale leiding
De Israëlische dirigent Eliahu Inbal is de éminence grise van het dirigentenheir in het Kursaal. Hij staat voor zowat alle grote orkesten in Europa, de VS en Japan en is te gast op tal van internationale festivals. Mahler is zeker zijn ding. Als chef-dirigent van het Radio Sinfonieorchester van Frankfurt (1974 -1990) realiseerde hij onder meer de eerste integrale cd-opname van alle Mahlersymfonieën, iets wat meermaals bekroond werd. Met het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam presenteerde hij in 2011 een nieuwe Mahlercyclus.

Zondag 26 januari 2020 om 17:00.

Programma
16:15
Inleiding door Frank Pauwels
17:00
Gustav Mahler (1860 – 1911) | Symfonie nr. 9
Uitvoerder
Antwerp Symphony Orchestra
Eliahu Inbal, muzikale leiding

Dit concert maakt deel uit van de Kursaal Classics concertreeks. Om meer te weten over de volledige reeks en de abonnementen kan je terecht op de algemene Kursaal Classics-pagina.

Www.kursaaloostende.be