In de omgeving van Glendalough (50 km van Dublin) vind je prachtige natuur. Snelstromende beekjes en bergen liggen zij aan zij met bruggetjes en groene dalen.

Verborgen in de fraaie natuur van het Wicklow Mountains National Park ligt een van de hoogtepunten van het eeuwenoude oosten van Ierland. Dit is Glendalough, het klooster dat in de 6e eeuw door St. Kevin werd gesticht en dat een van de voornaamste studiecentra van het vroegchristelijke Ierland werd.

Trektocht door de geschiedenis
Het dal Glendalough werd tijdens de laatste ijstijd door gletsjers uitgesleten en is een uitgestrekt gebied met prachtige natuur en een sfeer van sereniteit. Terwijl je hoger klimt de Wicklow Mountains in, met de wolken die over de rand van de vallei hangen en het geluid van de kristalheldere stroompjes die over de rotsen kabbelen, overvalt je een gevoel van totale rust. De naam Glendalough – in het Iers betekent dit ‘de vallei van de twee meren’ – geeft al aan wat je hier kunt vinden. De Upper- en Lower-meren zijn populair bij bezoekers en bieden veel mogelijkheden om eropuit te trekken. Als je wilt, kun je zelfs even afkoelen in het koude water. Er loopt een veelvoud aan wandelpaden door Glendalough, waaronder de Wicklow Way en St Kevin’s Way, dus het is makkelijk om de vallei te ontdekken. Kies je pad en lopen maar …
St. Laurence O’Toole, de patroonheilige van Dublin, was een voormalig abt van Glendalough. Jaarlijks keerde hij er tijdens de vastenperiode voor 40 dagen terug en verbleef dan in een grot, genaamd St. Kevin’s Bed.
Een stad in de heuvels
Als je om je heen kijkt en al die natuurpracht ziet, is het niet moeilijk te begrijpen waarom St. Kevin ervoor koos om hier zijn kloosternederzetting te stichten. Glendalough begon heel bescheiden in de 6e eeuw, maar werd gaandeweg een belangrijk centrum voor devotie en studie. In zijn hoogtijdagen was het een heuse stad, met boerderijen, een kathedraal en een 30 meter hoge ronde toren, die er nog steeds staat. Ruim 500 jaar lang was het hier vredig en het aantal monniken en niet-kerkelijke inwoners groeide. Zij leefden en leerden samen. Dat betekent natuurlijk niet dat er in Glendalough nooit problemen waren. Het werd aangevallen en geplunderd door de Vikingen, verwoest door brand en blootgesteld aan de vaak heftige weersomstandigheden, die nog steeds van kracht zijn in de Wicklow Mountains. Uiteindelijk werd het in 1398 door de Normandiërs veroverd, maar gelukkig hebben we de prachtige overblijfselen van wat hier ooit stond.
Foto’s: www.ireland.com