LUNALIA is het stadsfestival van het Festival van Vlaanderen Mechelen. De naam verwijst tegelijkertijd naar de Mechelse legende van de maneblussers (luna) en naar het fascinerende universum van het lied en de menselijke stem (lia). LUNALIA is een internationaal stemmenfestival dat deze weken de Mechelse binnenstad inpalmt met een rijk en avontuurlijk programma, onder het festivalmotto You’ll never be alone anymore.

De maan resoneert met vrouwelijke energie en LUNALIA eert met de voorstellingen Alma en Figurine de creatieve en spirituele kracht van vrouwen. Sopraan Elise Caluwaerts en pianiste Marianna Shirinyan raakten gefascineerd door het intieme, sensuele en tegelijk intense werk van Alma Mahler, met een CD-opname als resultaat.

In Figurine vormt Hildegard Von Bingens Ordo Virtutum het uitgangspunt van Lieselot De Wilde voor een reflectie over kunstenaarschap en existentie vanuit een vrouwelijk perspectief. Deze muziektheatervoorstelling is haar eerste solocreatie en maakt deel uit van een reeks concerten, performances en beeldende werken met dezelfde titel waarin de veelzijdige zangeres en kunstenares met de haar typerende subtiele, geraffineerde en uitdagende stijl in dialoog gaat met zichzelf.

Sjaella betekent ziel in het Zweeds en wie het ensemble al aan het werk zag, weet dat de zes Duitse zangeressen geen betere naam hadden kunnen kiezen. Met een diepe universaliteit en een toets verwondering nodigt elk van hun concerten uit tot de verkenning van een nieuw universum. In Origins bezingen ze met hun hemelse stemmen de cyclus van het leven, van de natuur en van de vrouw. Le Monde beschreef hun nieuwe CD Origins (10/21) als “spiritualiteit tot mystiek en zinnelijkheid tot erotiek”. Meridians, hun nieuwste creatie en wereldpremière tijdens Lunalia, laat zich beleven als een reis doorheen volksliederen van verschillende culturen. Een reis die de grenzen van tijd- en streekgebonden melodieën doet vervagen en uitmondt in muzikale tijdloosheid.

Tijdens Lunalia 2023 zijn er ook een nieuwe composities te horen van Winnie Brückner en Heleen Van Haegenborgh alsook de performances A History of the Voice van Jennifer Walshe, Loopwork van Ine Claes en Millennial History van Andrea Voets.

www.lunalia.be

 

Onder-den-Toren 12
B-2800 Mechelen

T: 015 20 49 82
E: mechelen@festival.be
www.lunalia.be