Vanaf maandag 21 september biedt het platform Antwerpen Leest de geplande literaire voorstellingen van het Letterenhuis, bibliotheek Permeke, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en Antwerpen Boekenstad digitaal aan via AntwerpenLeest/streams.

Het Letterenhuis, bibliotheek Permeke, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en Antwerpen Boekenstad slaan samen met Behoud de Begeerte de handen in elkaar. De geplande literaire voorstellingen van deze organisaties worden vanaf 21 september ook digitaal aangeboden.

Met een tiental uitzendingen van Antwerpen Leest, het lezersplatform waar leestips, leesplekken en literaire activiteiten worden gedeeld door lezers en literaire spelers in Antwerpen, stelden de initiatiefnemers een eerste uitzendschema samen (zie bijlage). Via AntwerpenLeest/streams biedt het platform nu een digitaal aanbod rond literatuur in Antwerpen. Het platform staat open voor alle literaire organisaties in Antwerpen, op die manier wordt AntwerpenLeest/streams de centrale plek voor het groeiende digitale aanbod.

Met de steun van de stad Antwerpen investeerde Behoud de Begeerte, in het kader van de relance-subsidies ‘cultuur in corona’, in een nieuwe werking om vlot en kwalitatief podiumactiviteiten te capteren en streamen. Behoud de Begeerte maakt professionele registraties en streams van een selectie literaire activiteiten van het Letterenhuis, bibliotheek Permeke, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen Boekenstad en van Behoud de Begeerte zelf.

Start AntwerpenLeest/streams
Het startschot van AntwerpenLeest/streams wordt met de start van de herfst gegeven op maandag 21 september 2020. Op die dag verschijnen de eerste twee voorstellingen online: ‘Boeken op woensdag’ met Ingrid Vander Veken en ‘Heldenleven’. In de eerste aflevering van ‘Boeken op woensdag’ (een programma van Letterenhuis) gaat literair journalist Dirk Leyman in gesprek met auteur Ingrid Vander Veken over haar roman Wat overblijft. ‘Heldenleven’ (een programma van Behoud de Begeerte) is een voorstelling over het leven en kunstenaarschap van Jan Vanriet. Het Letterenhuis, bibliotheek Permeke, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen Boekenstad en Behoud de Begeerte bieden de uitzendingen ook telkens aan via hun eigen kanalen.

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: “Deze samenwerking geeft een extra impuls aan het groeiende literaire aanbod in Antwerpen en gaat tegelijk op zoek naar een groter en meer divers publiek. Op deze innovatieve manier spelen we onze rol als Literaire hoofdstad van Vlaanderen. Daarnaast creëren we ook extra werkgelegenheid voor een vaak vergeten groep binnen de cultuur: de techniekers, die voor al deze voorstellingen extra worden ingezet en zo aan het werk kunnen blijven in deze moeilijke tijden.”

Uitzendschema: www.antwerpenleest.be/streams