Het jaar van het Liers gezelschap ‘Tweelicht & Zoon’ kent een droomstart! Tijdens het slotmoment van het Kindertheaterfestival Spekken te Gent, maakte jury-voorzitster Ilse Everaert bekend dat het gezelschap met voorsprong het festival wint in de leeftijdscategorie 7-12 jaar. Hoofdrolspeler en schrijver Johan De Paepe nam breedlachend de prijs in ontvangst: een”snoepentaart”.
Johan De Paepe is erg opgezet met de prijs: “Het fijne en het bijzondere is dat de prijs mee wordt uitgereikt door kinderen. Dat zij – ons lievelingspubliek – ons kiezen uit 45 producties wijst erop dat ze onze voorstelling erg waarderen. Veel mooier kan het niet zijn”. Johan De Paepe en Jos Dom vormen de vaste kern van het gezelschap dat ze in 1999 hebben opgericht. Jolijn Antonissen is de actrice in deze productie. Het gezelschap kan je ondertussen gerust een ‘huis van vertrouwen’ noemen op vlak van professioneel jeugdtheater in Vlaanderen. De jongste jaren creeërde het met ‘Fleur of de koorddanseresprinses’, ‘Alleendje’, ‘Jeanne’ en ‘Moby Dick’ enkele spraakmakende voorstellingen. Recentelijk voegden ze daar met ‘Fons Quichote’ een nieuwe parel aan toe. En nu hebben ze met ‘Patje, de Kikkerprins’ opnieuw een prijsbeest in huis.
De voorstelling van Tweelicht & Zoon viel enorm in de smaak van de Kinderjury die kwistig ‘5 sterren’ rondstrooide. ‘Erg tof’, ‘Een prettige voorstelling met mooie en/of grappige oneliners en een leuk decor’ waren de meest voorkomende omschrijvingen. ‘Patje, de Kikkerprins’, een bewerking van het wereldbekend sprookje, is volgens de jury ‘opgebouwd in verschillende niveaus waardoor het zowel voor kinderen als voor de volwassenen een boeiend kijkstuk is, zowel door de taalhumor als visueel als door de vele verwijzingen en allusies’. Een vrolijk verhaal over uiterlijk en innerlijk, over eigenbelang en vriendschap, over oogkleppen en ogen openen en volwassen worden.
Het verhaal: Papa Patrick en dochter Patricia leven in een gouden kooi: zowat alles is er van goud maar Patricia mag nooit naar buiten want buiten dreigt het gevaar. De “buitenwoners” zijn voor geen haar te vertrouwen. Patricia glipt echter toch naar buiten en ontmoet in de tuin Patje, de Kikker. Ze spelen samen maar haar gouden bal valt in de vijver. Patje wil hem wel opvissen op 3 voorwaarden: hij mag bij haar op bezoek komen om eens lekker te eten, een dutje doen op haar kussen en hij krijgt een zoen van haar. Alleen op die manier kan hij terug onttoverd geraken tot mens. Maar het loopt niet allemaal zoals verwacht…