Voor de zesde keer gaat op zaterdag 18 mei de Boekstart-dag door in de Antwerpse bibliotheken voor baby’s, peuters en hun ouders. Met een dag vol verhalen, theater en muziek op maat van 0- tot 3-jarigen blijft stad Antwerpen inzetten op leesplezier vanaf de geboorte. Alle activiteiten zijn gratis en reserveren is niet nodig.

Boekstart – een initiatief van Iedereen Leest – moedigt ouders van jonge kinderen aan om vanaf de geboorte bezig te zijn met taal. Want voorlezen, zingen of versjes vertellen draagt bij aan de taalontwikkeling van het kind en zorgt voor een rijkere woordenschat.

Van muzikale vertelling tot blotevoetenpad 

Sinds 2018 zetten de Antwerpse bibs mee hun schouders onder die missie van Boekstart. Ook dit jaar pakken de bibliotheken op Boekstart-dag uit met een gevarieerd en vernieuwend gratis programma voor gezinnen met kinderen tussen 0 en 3 jaar. Zo kunnen kindjes kruipen en buitelen over een beweegparcours of blotevoetenpad, laten ouders en hun kroost zich verbazen door indrukwekkende circuskunsten en muzikale vertellingen of bewegen ze samen tijdens een sessie peuterturnen. Genieten van de snoezelruimte of krachten opdoen in de fruitpapbar: het kan allemaal op Boekstart-dag. En waarom geen leuk aandenken meenemen naar huis? Een slabbetje met gedicht vrolijkt elk eetmoment op! ​

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: “Inzetten op lezen en leesplezier, ook bij de jonge inwoners van onze stad: dat is de ambitie geweest van in het begin van het BIB-plan van stad Antwerpen. En met succes, want 1 op de 5 Antwerpenaren is ondertussen lid van de bibliotheek, en 70 % van die leden is jonger dan 18 jaar! Met Boekstart mikken we op de allerkleinsten, want wie jong leest, blijft lezen, zijn of haar hele leven lang.”

Leen Boekstart-rugzakjes uit 

Op Boekstart-dag kunnen ouders ervaren hoe baby’s verwonderd naar de mooiste boekjes kijken en hoe peuters zich enthousiast kunnen inleven in een verhaal. Medewerkers van de bibliotheken staan klaar met tips, zodat mama’s en papa’s ook thuis verder kunnen genieten met hun kinderen van de leukste baby- en kinderboeken.

Een Boekstart-rugzakje kon al in 9 Antwerpse bibliotheken ontleend worden, en vanaf 18 mei zijn deze rugzakjes ook beschikbaar in bibliotheek De Poort, bibliotheek Driehoek, bibliotheek Vrede, bibliotheek Elsschot, bibliotheek Viswater en bibliotheek Arena. In elk Boekstart-rugzakje zitten stoffen knisperboekjes en een badboekje, ideaal voor kleine handjes. Ze worden gewassen na elke leenbeurt zodat baby’s er zorgeloos mee kunnen spelen.

Alle info en programmatie van Boekstart-dag via deze link: Boekstart-dag 2024 | Bibliotheek Antwerpen