Op donderdag 9 februari 2023 kwamen de leden van de Unie van de Belgische Film Pers (UBFP) in Brussel, in het restaurant De Ultieme Hallucinatie, bijeen voor het jaarlijkse diner van de vereniging, tijdens hetwelk de traditionele Grand Prix en de Humanum Prijs worden uitgereikt. Nederlandstalige en Franstalige journalisten en filmcritici, waren aanwezig – de vereniging telt in totaal 136 leden voor 2023.

De winnaar van de Grand Prix, toegekend aan de beste film van het afgelopen jaar, ging naar LAS BESTIAS van Rodrigo Sorogoyen “voor zijn uitzonderlijke regie, die zowel menselijke wreedheid als tederheid toont en de kracht van de Europese film bevestigt” aldus de vereniging. LAS BESTIAS kwam op 3 augustus in de Belgische bioscopen uit door Imagine Film Distribution.

De ander finalisten waren: EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE van Daniel Kwan & Daniel Scheinert, DECISION TO LEAVE van Park Chan-wook, LICORICE PIZZA van Paul Thomas Anderson en TRIANGLE OF SADNESS van Ruben Ôstlund.

 

De Humanum Prijs, die wordt toegekend aan een werk “dat pleit voor een leven in harmonie tussen verschillende volkeren”, ging voor de eerste keer ex-aequo aan de films L’EMPIRE DU SILENCE van Thierry Michel, “een documentaire choc die de gewone Congolese bevolking wil ondersteunen en de massale slachtigen aankloopt en de onverschillingheid van de internationale media organisaties”, en FLEE van Jonas Poher Rasmussen “omdat hij een urgent verhaal vertelt over Afghanistan, vluchtelingen en homoseksualiteit,  en dat doet op een innovatieve manier, namelijke van animatiedocumentaire, een genre dat ondergewaardeerd blijft”. L’EMPIRE DU SILENCE kwam op 19 januari uit in de Belgische bioscopen door Cinéart.

FLEE kwam op 1 juni uit in de Belgische bioscopen door MOOOV Distribution.

De andere finalisten waren: CLOSE van Lukas Dhont, L’EVENEMENT van Audrey Diwan en TORI ET LOKITA van Luc en Jean-Pierre Dardenne.

Deze twee films volgen respectievelijk First Cow van Kelly Reichardt (Grote Prijs 2021) en Un Monde van Laura Wandel (Humanum Prijs 2021) op.

De Unie van de Belgische Film Pers (UBFP), de nationale vertegenwoordiger van de FIPRESCI (Internationale Federatie van Filmcritici), werd in 1925 opgericht door zeven journalisten en telt vandaag een honderdtal critici en journalisten uit het hele land die beroepshalve een band hebben met de zevende kunst. Het is onder meer de initiatiefnemer van de Prijs van de Kritiek, die het samen met de UFK (Unie van de Filmkritiek) uitreikt op een tiental festivals in België, en van de Grote Prijs die aan het begin van het jaar door zijn leden wordt uitgereikt aan de beste film van het afgelopen jaar.