De titel van Lady Chef van het jaar staat synoniem met een erkenning van kwaliteit, creativiteit en topklasse. Chef-kok Anny Smets (De Proosdij, Diest) mag zich die prestigieuze titel alvast opspelden. Als lid van de ‘Chaînes des Rôtisseurs’ en ‘Euro-Toques heeft ze naar eigen zeggen een erg sterke band met de Franse keuken. Vandaag kookt ze voor een twintigtal couverts in een prachtig 17de-eeuws pand in de schaduw van de Sint-Sulpitiuskerk in Diest. Binnen heerst een Victoriaanse chic die de gastronomische creaties van deze getalenteerde chef-kok enkel nog meer tot hun recht doet komen. De gezelligheid is er alvast onnavolgbaar.

De deelname van ‘De Proosdij’ aan Good France sluit perfect aan bij de aspiraties van deze gepassioneerde Lady Chef. “De Franse keuken zit boordevol verfijning, smaakbeleving en is bovendien erg veelzijdig. Het is eigenlijk de basis van zowat elke culinaire stroming. Die aanpak mix ik dan met mijn eigen visie als chef-kok. Eetbare bloemen zijn mijn ding. Heel de tuin rond ‘De Proosdij’ staat er vol van en waar mogelijk probeer ik ze in mijn gerechten te verwerken. Klassiek, licht en zuiders zijn de sleutelwoorden die bij mijn kookstijl horen. Ik hanteer eveneens moderne kooktechnieken zoals bijvoorbeeld de sifon voor luchtige schuimpjes, maar laat nog steeds de echte Franse keuken primeren met een authentieke smaakbeleving. Mijn inspiratie put ik uit een rijke culinaire bagage. Onlangs bedacht ik dat ik een twintigtal jaren geleden een topgerecht had gegeten bij de Franse chef Jean Bardet. Het was een gerecht met een mousse van bloemkool. Daar bedenk ik dan een variant op met gerookte paling. Of ik werk met vis van het seizoen zoals ridder- of staartvis, die ik dan bijvoorbeeld met een wijnsaus bereid. Mijn echtgenoot (François Didden, nvdr), die sommelier is in ‘De Proosdij’, zorgt voor de perfecte wijnen bij de gerechten. Als lid van de ‘Belgische Sommeliersgilde’ en de ‘Club Prosper Montagné’ is hij uitermate gepassioneerd met wijnen bezig. Een goede zaak, want elk gerecht kan maar ten volle tot zijn recht komen dankzij een wijn die er naadloos op aansluit”, aldus chef-kok Anny Smets.

CV LADY CHEF ANNY SMETS 2000: Diverse stages in Frankrijk (o.a. bij Roger Verger, Yves Thuriès en Alain Ducasse in Parijs) 2001: Chef-kok ‘De Proosdij’ 2007: Lady Chef van het jaar 2014: Lid van l’Académie Culinaire De France

Restaurant De Proosdij
Cleynaertstraat 14, 3290 Diest
www.proosdij.be

Foto’s: Atout France