Kristof De Clercq gallery presenteert de eerste solotentoonstelling van Jürgen Partenheimer in België sinds zijn uitgebreide solotentoonstelling in S.M.A.K. in 2002. De titel van de tentoonstelling, memoria, verwijst naar het fenomeen van tijd als herinnering, als bewustzijn, waarbij tijd moet worden begrepen als een utopische tijd in tegenstelling tot de algemene notie van chronologische tijd. Geheugen als visie. De werken in de tentoonstelling, die een tijdspanne beslaan van 1989 tot 2018, zijn voornamelijk werken op papier, waarvan het vroegste werk getiteld memoria is (1989). De werken op papier, met de subtiele toevoeging van drie schilderijen, geven inzicht in het brede scala van het oeuvre van Partenheimer, waarin taal, muziek, filosofie en literatuur een leidende rol spelen. In zijn vaak kleine werken tekent en schildert Partenheimer op een bijzonder heldere, eenvoudige manier een spirituele en lyrische werkelijkheid. Het werk van Partenheimer moet gezien worden als het resultaat van een lange en consequente gedachtestroom waarmee de kunstenaar niet zozeer een bepaalde werkelijkheid wil onthullen, maar wel de reflecties duidelijk wil maken die gepaard gaan met het ‘zijn’ in deze realiteit. Het beeld is voor hem slechts interessant in zoverre het in staat is om telkens opnieuw gedachtestromen op te wekken. Het principe van de associatie is zowel belangrijk tijdens het scheppen van het beeld als bij het beschouwen ervan. Het denken wordt één met het beeld, dat nooit zomaar een vaststaand gegeven is.
Een opmerkelijk project dat ook aan bod komt in de tentoonstelling, is “One Hundred Poets”, een ‘work in progress’ dat gezien kan worden als een dialoog tussen beeldende kunst en poëzie. Het is gebaseerd op Partenheimers persoonlijke selectie van 100 dichters de hem de afgelopen decennia hebben vergezeld en geïnspireerd. Van elk van hen kiets hij 1 gedicht. De subjectieve impuls voor elk gekozen gedicht drukt een sympathiek gevoel uit. De taal van dat gedicht wordt gebruikt als partituur, innerlijkheid en psyche en omgezet in beelden. Partenheimer wijst met dit project op de gelijkwaardige relevantie van de twee verschillende artistieke genres in zijn oeuvre, en brengt tegelijk hulde aan zijn favoriete dichters.
Jürgen Partenheimer (München, 1947) is een van de meest markante en literaire kunstenaars van de huidige tijd en geldt als een van de belangrijkste hedendaagse Duitse kunstenaars. Zijn werk staat bekend om zijn minimale, maar tegelijkertijd sterk poëtische beeldtaal. De beelden zijn sober, eenvoudig, lineair en tegelijkertijd poëtisch en spannend. De schilderijen, tekeningen, sculpturen en installaties kunnen eveneens probleemloos gekaderd worden binnen de conceptuele kunst. Ze zijn immers het resultaat van een denkproces. Taal, literatuur en filosofie spelen een grote rol binnen Partenheimers oeuvre. Partenheimer ontving vele nationale en internationale prijzen en onderscheidingen ontvangen. Als eerste Duitse hedendaagse kunstenaar heeft hij bovendien een overzichtstentoonstelling in China, in de National Gallery in Beijing en het Museum in Nanjing gehad. Hij stelde solo tentoon in het Musée Ariana, Geneva (2016); Pinakothek der Moderne, Munchen, Gemeentemuseum, Den Haag, Deichtorhallen-Sammlung Falckenberg, Hamburg en Contemporary Art Gallery, Vancouver (2014); Mies van der Rohe House, Berlin (2011); IKON Gallery, Birmingham en Kunstmuseum Bonn (2008); Pinacoteca do Estado, São Paulo (2007 en 2004); S.M.A.K., Gent (2002); National Art Museum of China, Beijing (2000); IVAM, Valencia (1998); Stedelijk Museum, Amsterdam (1997); Gemeentemuseum, Den Haag (1993); Kunstmuseum Düsseldorf en Hamburger Kunsthalle (1990) en Nationalgalerie, Berlin (1988). Hij had onder meer groepstentoonstellingen in The Museum of Modern Art, New York; National Gallery Washington; San Francisco Museum of Modern Art; Singapore Art Museum; Musée d´Art Contemporain, Nizza; Sahra Hildén Museum, Tampere; Galeria Nacional de Arte Moderna, Lisbon; Fundació Joan Miró, Barcelona; Museo de Arte Contemporanea, Madrid; Museum Ludwig, Cologne; Bundeskunsthalle, Bonn en Nationalgalerie, Berlin. Zijn werk is onder meer ondergebracht in de publieke collecties van het Stedelijk Museum, Amsterdam; Pinakothek der Moderne, Munich; MoMA, New York; San Francisco Museum of Modern Art; Metropolitan Museum, New York; National Gallery of Art, Washington en Nationalgalerie, Berlin.
Jürgen Partenheimer
Memoria
13 mei – 17 juni 2018
Kristof De Clercq Gallery
Tichelrei 82
9000 Gent

Foto’s: Micha Pycke, Club Paradis