Hoe tover je snel en goedkoop een vegetarisch/veganistisch maal op tafel voor jezelf, je kotgenoten of je lief? Dagen Zonder Vlees en de vijf Vlaamse universiteiten bundelen 25 gerechten in een leuk kookboekje. Komida, de studentenrestaurants van UAntwerpen, steekt deze veertigdaagse ook een tandje bij om duurzame voeding te promoten.
Het gezamenlijk kookboekje is het resultaat van een samenwerking tussen Dagen Zonder Vlees, het Green Office KU Leuven, het Green Office Gent, het Green Team VUB, de Universiteit Antwerpen/komida en de Universiteit Hasselt. In dit boekje delen studenten en medewerkers van de universiteiten de recepten voor hun favoriete vegetarische (kot)eten. Van klassiekers als spaghetti of wraps tot ‘speciallekes’ met seizoensgroenten. Ter gelegenheid van de lancering van het kookboekje serveren alle studentenrestaurants aan deze vijf universiteiten op donderdag 9 maart vegetarische pasta. “In onze komida-restaurants kan je terecht voor pasta. “Ook in onze komida-restaurants kan je terecht voor een vegetarische cannelloni”, zegt Catherine Ongenae (UAntwerpen). “Wij doen immers enthousiast mee aan Dagen Zonder Vlees. Tijdens deze periode staan de vegetarische schotels centraal: ze worden als eerste in de bedieningstogen aangeboden en staan bovenaan het menu.”
Alle vegetarische gerechten, zowel in het warme als het koude aanbod, krijgen het DZV-logo mee. Ongenae: “We introduceren ook enkele bijzondere gerechten tijdens de actie, zoals een polentataartje met mediterraanse groenten en chili sin carne met nacho’s en rijst. En de snack van de maand maart is de ‘vegan croque’. Wie vegetarisch eet, maakt bovendien kans om een speciaal voor komida ontworpen herbruikbare drinkfles te winnen.”
Voortdurende missie
Dagen Zonder Vlees past perfect in de (voortdurende) duurzaamheidsmissie van de komida-restaurants. “Wij werken steeds met seizoengroenten in al onze gerechten, ook in de salades en broodjes”, legt Ongenae uit. “Op donderdag zijn zowel de dag- als veggieschotel duurzaam getint: er worden die dag bio- of fairtrade ingrediënten gebruikt, het aandeel vlees kan lager liggen of er staat een waterarm gerecht of duurzame vis op het menu. We noemen dit voortaan dan ook een ‘duurzame donderdag’. Salades en broodjes worden ook aangepast.”
Daarnaast worden alle wegwerpverpakkingen vervaardigd uit duurzaam verpakkingsmateriaal, wordt er alleen vis met een duurzaamheidslabel aangeboden en vind je in de restaurants geen petfles water meer, maar waterfonteintjes met een herbruikbare drinkfles.