Bezoek het museum op zondag 21 april gratis en beleef de Bourgondische renaissance

Op zondag 21 april gaat de tweeëntwintigste editie van Erfgoeddag door. De jaarlijkse hoogdag voor ons roerend en immaterieel erfgoed staat deze keer in het teken van ‘Thuis’. In en om Mechelen zijn er een vijftigtal activiteiten gepland en ook Museum Hof van Busleyden opent die dag gratis zijn deuren. Bezoekers kunnen er thuiskomen in het stadspaleis om de hoogdagen van de Bourgondische renaissance te beleven. 

Wat is ‘Thuis’?
De eerste zondag na de paasvakantie vindt naar goede gewoonte Erfgoeddag plaats. Tal van gratis activiteiten zetten die dag de rijkdom, de verscheidenheid en het potentieel van het roerend en immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel in de schijnwerpers. Het thema van deze editie van Erfgoeddag is ‘Thuis’. Maar wat is dat precies, een thuis? Verschillende activiteiten nodigen de bezoekers uit om op zoek te gaan naar een veelzijdig antwoord op die vraag.

Van famileportret tot huiskamerconcert
Ook Museum Hof van Busleyden pakt zondag uit met een aangepast programma rond dit thema. Schepen van Cultuur Björn Siffer licht toe: “Het museum atelier wordt voor de gelegenheid ingericht als een gezellige huiskamer. Hier kunnen bezoekers samen een spel spelen, een creatief familieportret maken of genieten van een huiskamerconcert. Voor dat laatste werken we samen met de afdeling Oude Muziek van het Mechelse Conservatorium, de grootste van het land. Leerlingen verdiepen zich hier in de renaissance barokke speelwijze, op instrumenten uit die tijd. Twee laatstejaarsstudenten barokviool uit de klas van Ann Cnop brengen een bruisend programma met muziek van H.I.F. Biber, A. Corelli, A. Bonporti en J.S. Bach.”

Daarnaast krijgen bezoekers in het museum atelier ook een unieke blik achter de schermen van Museum Hof van Busleyden. Tijdens een demonstratie kan je een restaurator aan het werk zien die toont hoe zij zorg Ontmoet de hofsprekers
Niet alleen in het museum atelier, maar ook in de zalen van het museum valt er op Erfgoeddag iets te beleven. Kristl Strubbe, directeur van Museum Hof van Busleyden, licht een tipje van de sluier op: “Terwijl je de vernieuwde vaste opstelling verkent, ontmoet je als bezoeker de hofsprekers van het museum. Zij delen verrassende weetjes over een aantal werken. Zo ontdek je wat dit stadspaleis een thuis maakte voor eerste bewoner Hiëronymus van Busleyden en hoe Margareta van Oostenrijk thuiskwam in Mechelen.”

Wie na zijn of haar museumbezoek de Bourgondische hoogdagen van Mechelen verder wil beleven, kan met een handig stadsplan op verkenning doorheen het historische centrum: de manier om op een laagdrempelige manier kennis te maken met het rijke verleden van de stad. Ook in het Stadsarchief, Kazerne Dossin, Huis van de Mechelaar en de Sint-Janskerk staan er die dag activiteiten op het programma.draagt voor dit historische huis.

Op Erfgoeddag (zondag 21 april) bezoek je Museum Hof van Busleyden gratis. Het museum is open van 10.00 tot 17.00 uur en reserveren is niet nodig.

Voor een gedetailleerd programma en aanvangsuur van de activiteiten kan je terecht op de website: www.hofvanbusleyden.be/erfgoeddag

Over het museum

In Museum Hof van Busleyden beleef je de Bourgondische renaissance. Het 16e-eeuws stadspaleis waar Hiëronymus van Busleyden bekende humanisten als Erasmus en Thomas More ontving, is vandaag een museum dat deze belangrijke periode in de geschiedenis van Mechelen belicht. Het museum bevindt zich in het bruisende hart van de historische binnenstad. Na een volledige restauratie waarbij ook de museumtuinen heraangelegd worden, is Museum Hof van Busleyden sinds het voorjaar van 2024 weer open.

In de collectie vind je verschillende Vlaamse topstukken, waaronder het Mechels Koorboek van Margareta van Oostenrijk en een unieke collectie Besloten Hofjes. Zowel in de vaste opstelling als in tijdelijke tentoonstellingen toont het museum hedendaagse kunst zij aan zij met eigen collectiestukken, om zo universele thema’s als macht, religie en politiek een plaats te geven. Het resultaat is een inspirerende plek waar verleden en toekomst elkaar ontmoeten en waar – net als toen – nagedacht wordt over een wereld in verandering.

Foto: (c) Sophie Nuytten – Museum Hof van Busleyden