Op zondag 22 oktober om 16  uur voert het Ensemble Mendelssohn in de reeks ‘Klassiek & Architectuur’ drie wereldcreaties uit voor pianokwintet in het Koninklijk Pakhuis (Tour & Taxis), Picardstraat 11 te Brussel.
De aangezochte ensembles hebben de locaties bezocht en hebben een programma samengesteld in functie van de akoestische kwaliteiten en de uitstraling van de ruimte. Vier professionele ensembles werden aangezicht om de ruimte te bekijken en een programma uit te werken in functie van deze schitterende ruimtes. Vaak werd ook een creatieopdracht gegeven met dezelfde doelstelling. Deze concertreeks gaat door in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut, Netwerk Architectuur Vlaanderen en lokale partners.

4 bijzondere recente architectuurprojecten vormen het decor voor 4 hedendaagse klassieke concerten, geïnspireerd op de locaties.

Alle concerten vinden plaats op zaterdag- of zondagnamiddag om 16 uur en openen met een toelichting door de architect, gevolgd door een concert van ongeveer één uur.

Programma editie 2023-24

zondag 22 oktober 2023: Gare Maritime, Picardstraat 7-13, 1000 Brussel/Neutelings Riedijk Architects Rotterdam.  Het Mendelssohn Ensemble brengt drie wereldcreaties van Stéphane Orlando, Adrien Tsilogiannis en Talia Amar. het concert wordt voorafergaan door een presentatie door Jan Moens, de uitvoerend architect van de veelgeprezen renovatie van de Gare Maritime.

  • Stéphane Orlando : « Taïko-Koto-Shinobue-Shamisen » pour quintette à clavier, inspiré du Théâtre Kabuki
  • Adrien Tsilogiannis : « Rituel d’Eleusis » pour quintette à clavier, inspiré de la mythologie grecque
  • Talia Amar : « When soft voices die » pour quintette à clavier, exploration de nouvelles voies.

Het Ensemble Mendelssohn bestaat uit:

Daniel Rubenstein, viool

Sophie Ackermann, viool

Gergely Kota, altviool

Johannes Burghoff, cello

Alessandro Cervino, piano

Jan Moens van Bureau Bouwtechniek is de spreker op het concert van 22 oktober. Zijn bureau is gekend als een technisch ontwerp- en adviesbureau dat gerenommeerde binnen- en buitenlandse architecten bijstaat in het ontwerp en de realisatie van grootse bouwprojecten in Vlaanderen. Al meer dan 30 jaar is Jan Moens betrokken bij de diverse ontwikkelingen op de site van Tour & Taxis in Brussel. Een recent pronkstuk op de site vormt de veelgeprezen Gare Maritime, ontworpen door Willem-Jan Neutelings en Bureau Bouwtechniek. Als uitvoerend architect heeft Jan Moens hier het ontwerp- en denkproces van bij aanvang gevolgd en begeleid. Hij kan met veel passie vertellen over de cruciale ontwerpbeslissing, de ‘macht van de grote getallen’ en de technische uitvoering van het project.

Wanneer? Zondag 22 oktober 2023 om 16 uur. Einde rond 17:30 u.
Waar? Koninklijk Pakhuis, Turn & Taxis site, Picardstraat 11, 1000 Brussel
Tickets: 25 euro aan de kassa of via tickets.roodfluweel.be/orfeo.
Een organisatie van Orfeoproducties met steun van N.A.V.