Clavis Uitgeverij lanceert Klaslezen: een gloednieuw onlineplatform dat digitaal lezen op school en thuis wil ondersteunen. Met deze streamingdienst kunnen leerkrachten en leerlingen op elk moment en op elk toestel een actueel aanbod aan kinder- en jeugdboeken van Clavis Uitgeverij digitaal lezen. Daarmee is Klaslezen de ideale aanvulling op de bestaande school- of klasbibliotheek.

Met een abonnement op Klaslezen krijgen scholen onbeperkt toegang tot ruim 1800 titels, waaronder prentenboeken, (samen)leesboeken, ingesproken boeken en geanimeerde boeken. Ook de meest recente Clavistitels zitten in het assortiment; wanneer een nieuw boek verschijnt, is het direct via Klaslezen beschikbaar. Per jaar komen er daardoor zo’n 300 nieuwe titels bij. Heel wat boeken op het platform zijn in meerdere talen beschikbaar. Zo kunnen kinderen met een andere thuistaal samen met hun ouders hetzelfde boek lezen als in de klas.

Het volledige aanbod aan boeken is altijd en overal beschikbaar, zowel op school als thuis. Meerdere leerkrachten en leerlingen kunnen tegelijkertijd hetzelfde boek lezen en de boeken zijn op elk type toestel – denk aan digiborden, tablets, laptops, smartphones – te openen. Klaslezen biedt ook heel wat hulpmiddelen om leerlingen te ondersteunen bij het lezen, zoals een aangepast lettertype voor kinderen met dyslexie. Leerkrachten kunnen binnen het platform hun eigen klasbibliotheek inrichten, zodat telkens de juiste titels klaarstaan voor de leerlingen. Dankzij deze functionaliteiten is Klaslezen geschikt voor verschillende werkvormen, zoals klassikaal voorlezen, hoekenwerk en leesclubs.

Het afgelopen schooljaar zijn een aantal testscholen aan de slag gegaan met Klaslezen. De waardevolle feedback die daaruit is voortgekomen, is gebruikt om aanpassingen door te voeren in het systeem. Ook organiseerde Clavis Uitgeverij begin 2023 ‘De grote leesbevraging’ in het Vlaamse basisonderwijs. Maar liefst 363 scholen namen deel, wat overeenkomt met 13,4% van de basisscholen. Uit de resultaten van de bevraging kwam onder andere naar voren dat 7 op 10 kleuterleerkrachten dagelijks voorlezen. Ook bleek dat 9 op 10 leerkrachten graag met de hele klas hetzelfde boek zouden willen lezen, terwijl slechts 41% van de leerkrachten aangeeft over genoeg boeken te beschikken om deze werkvorm daadwerkelijk uit te kunnen voeren. Klaslezen sluit dankzij de verscheidenheid aan functionaliteiten naadloos aan op deze behoeften.

Clavis Uitgeverij streeft ernaar om leerkrachten te ondersteunen en het gebruik van Klaslezen zo makkelijk mogelijk te maken. Daarom zullen er ieder schooljaar navormingen georganiseerd worden, waarin aandacht besteed wordt aan nieuwe werkvormen om leesplezier en leesonderwijs te bevorderen. Leerkrachten die geïnteresseerd zijn in het platform en meer informatie wensen, kunnen vrijblijvend deelnemen aan een van de gratis webinars  waarin de functionaliteiten toegelicht zullen worden.

Alle informatie rondom Klaslezen en de abonnementsprijzen kunnen geraadpleegd worden via www.clavisbooks.com/onderwijs/klaslezen.

30/4/2023