Op zoek naar bevrijding met Faust en soortgenoten

KLARAFESTIVAL is elk jaar opgebouwd rond een maatschappelijk relevant en actueel thema. Geïnspireerd door de mythische figuur van Faust, die zijn ziel en lichaam verkoopt aan de Duivel voor ongebreidelde kennis en genot, en nadien tot inzicht komt en smeekt om bevrijding, focust KLARAFESTIVAL 2019 op verlossing en de strijd tussen goed en kwaad die er vaak aan vooraf gaat.

Op het programma staan religieuze en wereldlijke werken, die aanzetten tot reflectie over morele dilemma’s en het begeerde pardon, eens de mens bezweken is voor de verleiding. Daarnaast komen meerdere concrete toonzettingen van de Faustlegende aan bod – waarbij de verhoopte verlossing soms volgt, maar soms evenzeer vervloeking Fausts deel is.

Zoals vanouds vormt symfonische muziek de ruggengraat van het festival. Het Chamber Orchestra of Europe opent KLARAFESTIVAL 2019, en is maar liefst drie keer aan zet: bij BOZAR, in Concertgebouw Brugge en in deSingel. Het orkest krijgt het gezelschap van onder anderen Pierre-Laurent Aimard, Vilde Frang en Lawrence Power.

Levende legende Kent Nagano en het Orchestre symphonique de Montréal brengen klassiekers van Stravinski, Debussy en Wagner, naast drie delen uit Berlioz’ La damnation de Faust. Ook het Belgian National Orchestra blijft met de Faustsymfonie van Liszt binnen het thema van KLARAFESTIVAL 2019. Teodor Currentzis, de rockster van de klassieke muziek, vertolkt met zijn koor en orkest musicAeterna het overrompelende Requiem van Verdi.

Tijdens deze editie van KLARAFESTIVAL staan verder twee opera’s op het programma. In De Munt leidt Barbara Hannigan het Nederlandse LUDWIG Orchestra in een semi-geënsceneerde productie van Stravinki’s The Rake’s Progress. Bij BOZAR brengen Laurence Equilbey en haar eigen Insula Orchestra en het koor Accentus een concertante versie van Webers Der Freischütz.

Met twee bijzondere projecten krijgt het strijkkwartet een centrale plaats in KLARAFESTIVAL 2019. Met drie concerten op één avond schetst het Quatuor Tana een overzicht van de evolutie van het genre bij BOZAR. Flagey is dan weer de locatie voor een String Quartet Marathon: het Artemis Quartett, Ragazze Quartet, Vision String Quartet, Piatti Quartet en Aris Quartett zijn aan zet tijdens vier concerten op twee dagen.

Nieuw tijdens KLARAFESTIVAL 2019: de kindervoorstelling Homo Deus Frankenstein. Regisseur Johan De Smet en componist Frederik Neyrinck brengen een gloednieuwe muziektheaterproductie over identiteit, creatie en verlangen in een digitale en geglobaliseerde wereld.

Na een paar jaar afwezigheid krijgt ook jazz opnieuw een plaats op het festival. John Zorn, die zijn duivels ontbindt op het orgel van de Grote Zaal Henry Le Bœuf, en het trio Bram De Looze, Robin Verheyen en Joey Baron tekenen voor een double bill.

KLARAFESTIVAL komt ook in 2019 naar buiten met aantal verrassende projecten. De tweede editie van Night of the Unexpected vindt plaats in KANAL – Centre Pompidou. Het Nadar Ensemble stippelt een muzikaal parcours uit in het indrukwekkende industriële kader. Afsluiter van KLARAFESTIVAL wordt een heus ‘Brexit-concert’, met onder anderen tenor Ian Bostridge, cellist Nicolas Altstaedt en schrijver Jonathan Coe. Op vrijdag 29 maart 2019, klokslag middernacht treedt Brexit immers in voege. Met een ‘lecture concert’ worden de eeuwenoude kunstzinnige banden tussen de Britse eilanden en het Europese vasteland onder de aandacht.

PRAKTISCHE INFO
KLARAFESTIVAL 2019: 14 > 29.03
In Brussel, Brugge en Antwerpen, op diverse locaties