King of the Belgians van Peter Brosens en Jessica Woodworth is vanavond tijdens de slotceremonie van het Internationaal Filmfestival van Rotterdam bekroond geworden met de KNF Award. De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten die hiermee hun favoriete Nederlandse film of coproductie van het festival eren.

Sinds 2016 heeft de KNF Award, de prijs van de Nederlandse Filmkritiek, een nieuw gezicht. Terwijl de prijs vroeger ging naar een film uit de Big Screen competitie, wordt de onderscheiding tegenwoordig toegekend aan een Nederlandse film of coproductie die in Rotterdam in première gaat. De verzamelde Nederlandse filmjournalisten kozen dit jaar King of the Belgians, een coproductie met Nederland via Topkapi Films, tot hun favoriet. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de KNF Award dat een Vlaamse film bekroond wordt. Het is meteen ook de eerste internationale prijs voor King of the Belgians, de vierde speelfilm op het conto van Peter Brosens en Jessica Woodworth. Na hun internationaal gelauwerde trilogie bestaande uit Khadak, Altiplano en Het vijfde seizoen pakte het duo afgelopen zomer in Venetië uit met deze mockumentary road movie. Daarin onderneemt devaf king of tekst Koning der Belgen, een rol voor Peter Van den Begin, met zijn trouwe entourage een odyssee doorheen de Balkan om zijn uiteenvallende koninkrijk te redden.

King of the Belgians reisde sinds zijn première op het Lido verder de wereld rond met vertoningen in onder andere Hamburg, Busan, Antalya, São Paulo, Valladolid, Tallinn, Marrakech, Dubai, Les Arcs, Palm Springs en recent nog Göteborg.

Be for Films, dat de film internationaal vertegenwoordigt, verkocht de film ondertussen ook aan Nederland, waar Contact Film King of the Belgians op 25 mei in de Nederlandse bioscopen uitbrengt. Vanaf begin maart is de film bij ons ook verkrijgbaar op dvd. King of the Belgians is een productie van Bo Films in coproductie met Entre Chien et Loup, het Nederlandse Topkapi Films en Art Fest uit Bulgarije. De film kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Gatz, in de film.