Wie haalt het ditmaal in de wedstrijd ‘Wandeling van het jaar’?
Op de shortlist van Toerisme Provincie Antwerpen staan vijf wandelingen in Bornem, Hoogstraten, Laakdal, Mechelen en Meerhout.
De wandelaars kiezen de uiteindelijke winnaar. Op www.wandelingvanhetjaar.be vinden ze een sfeerfilmpje, een gedetailleerde wandelfiche en gpx-coördinaten van de vijf trajecten. Stemmen kan online tot en met 31 augustus.
In september is de opvolger voor de Keiheuvelwandeling in Balen bekend. 

Gezond, ecovriendelijk én ideaal om je hoofd leeg te maken: wandelen wint aan populariteit. De bijzonderste landschappen en mooiste plekjes in de provincie Antwerpen verken je met behulp van twaalf knooppuntennetwerken, wandelgebieden met lusvormige trajecten en allerlei themaroutes. Steden, gemeenten, toeristische diensten en (natuur)verenigingen nemen voortdurend initiatieven om dat wandelaanbod verder te versterken. Toerisme Provincie Antwerpen bekroont de knapste realisaties in de wedstrijd ‘Wandeling van het jaar’.

Vijf kanshebbers

De competitie leverde al heel wat aantrekkelijke winnaars op: Schepswandeling in Balen (2012), ‘Gevangen tussen grens en groen’ in Hoogstraten (2013), Talanderwandeling in Arendonk (2014), Klinkaartroute in Niel en Boom (2015), Hobokense Polderwandeling in Antwerpen (2016), Natuurpad Lovenhoek in Vorselaar (2017) en Keiheuvelwandeling in Balen (2018).
Ook nu legt Toerisme Provincie Antwerpen de lat hoog. Na een grondige doorlichting van alle kandidaten op het terrein, maakte de wandeljury een selectie op basis van onder meer landschap, beleving, infrastructuur en toeristische relevantie.
Dat resulteerde in volgende shortlist:
-Commandant Rasquin Route in Bornem van Studiegroep Fort Bornem
-‘Flirten met de grens in de vallei van het Merkske’ in Hoogstraten van Natuurpunt Markvallei
-‘Tussen heide en abdij’ in Laakdal van de Merode
-‘In de voetsporen van Margareta’ in Mechelen van Toerisme Mechelen
-‘Bels broek en heide’ in Meerhout van Natuurpunt 

Van stadspaleis tot topnatuur

De campagnewebsite www.wandelingvanhetjaar.be bevat sfeerfilmpjes, gedetailleerde wandelfiches en gpx-coördinaten van de vijf kanshebbers.
Tot en met 31 augustus kunnen wandelaars de trajecten uitproberen en online stemmen voor hun favoriet.
Gedeputeerde Jan De Haes kijkt uit naar de ontknoping: “Zoals elk jaar hebben de vijf kandidaten een aantal verrassingen in petto. Zo ontdek je dit jaar machtig erfgoed, met onder meer een abdij, een fort en zelfs een Bourgondisch stadpaleis. Daarnaast verken je absolute topnatuur, een mix van rust en groen die je batterijen weer helemaal oplaadt. Samen goed voor talloze uren wandelplezier. Benieuwd welk van de vijf routes de wandelaar het meest zal charmeren.”

Foto: Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen en Toerisme Mechelen