Elke kok weet dat scherpe messen essentieel zijn in de keuken. Ze maken het koken niet enkel leuker en sneller. Messen die scherp zijn, zijn ook een pak veiliger. Met botte messen moet je meer kracht zetten tijdens het snijden en heb je meer kans om uit te schieten en jezelf te bezeren. Met deze tips houd je je messen langer scherp. 

Je messen slijpen is een belangrijke stap in het onderhouden van je messen, maar misschien wil je daar niet elke week tijd voor vrijmaken. In dat geval kan je met deze kleine keukenhacks de tijd tussen je slijpmomenten alvast wat verlengen. Het kost je zelfs geen extra moeite om je messen net dat beetje langer scherp te houden.

Als je een messenblok hebt, kan je je messen wat langer scherp houden door ze omgekeerd in de openingen te steken. Zo rusten ze niet op hun snede, maar op hun rug. Hierdoor wordt het mes minder snel bot. Heb je geen blok, bewaar je messen dan niet gewoon in de schuif tussen je andere messen. Hang ze op aan een magneet of koop een messenhouder voor in je schuif.

Schuif je na het snijden je groenten van de snijplank met je mes? Doe dit dan vanaf nu ook met de rug van je mes. Draai je mes dus om voordat je deze over de snijplank heen schuift. Met zo’n beweging maak je de scherpe kant van je mes immers snel kapot. Gebruik houten of plastieken snijplanken. Glas, metaal en keramiek zijn te hard voor je mes. Was je mes ook altijd met de hand in koud water, idealiter zonder afwasmiddel.

Tekst: Gert Dewyspelaere

Foto: www.ambiance.be