Reflectie en dialoog

“Het unieke, ultieme kwaad duikt overal op, vooral als metafoor, en wegens de overdosis, als bijna versleten metafoor.” Deze vaststelling door schrijver en essayist Arnon Grunberg vormt een uitdaging voor de omgang met de geschiedenis van de Holocaust vandaag. Wat betekent het om de geschiedenis van de Holocaust te delen in 2024? Wat zijn problemen bij het gebruik van geschiedenis vandaag? Wanneer worden vergelijkingen problematisch? Wat is de relatie tussen de geschiedenis van de Holocaust en mensenrechten?

Arnon Grunberg zal deze vragen uitdiepen tijdens een boeiende lezing in Lamot, Mechelen op 21 februari 2024. De auteur zal vervolgens in dialoog gaan met het publiek en boeken signeren.

Over Arnon Grunberg

Arnon Yasha Yves Grunberg (geboren op 22 februari 1971) is een Nederlandse schrijver van romans, essays en columns. Hij groeide op in Amsterdam in een Joods emigrantengezin. In 1994 debuteerde Grunberg op 23-jarige leeftijd met zijn roman Blauwe Maandagen. Hij werd hiervoor meteen verschillende keren bekroond met onder meer de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor, een prijs voor het bestverkochte literaire debuut. Naast romans schreef Grunberg ook vele essays, columns, poëzie, scenario’s en toneelstukken. In 2022 ontving hij de PC Hooftprijs, een Nederlandse literaire oeuvreprijs, en de Johannes Vermeerprijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten.

Internationale conferentie over de Holocaust en Mensenrechten

Deze lezing kadert in een internationale conferentie waar diverse panels zich buigen over geschiedenis, herinnering, herdenking en educatie. Internationale experts zullen onderwerpen behandelen zoals het politiek gebruik van Holocaust-herinnering en mensenrechten in Europa, de spanning tussen geschiedenis en populaire cultuur, de uitdagingen van burgerschapseducatie en het gebruik en misbruik van vergelijkingen.

Interesse om deze Engelstalige conferentie bij te wonen? Meld je aan via deze pagina.

Construct Europe

De lezing wordt georganiseerd door Kazerne Dossin met de steun van Construct Europe, een groots cultureel en maatschappelijk stadsfestival dat in het voorjaar van 2024 het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie viert.

Praktisch

  • Taal: De lezing gaat door in het Nederlands en wordt in het Engels ondertiteld.
  • Locatie: Congres- en erfgoedcentrum Lamot
    Van Beethovenstraat 8/10, 2800 Mechelen
  • Datum: Woensdag 21 februari 2024 om 20u
  • Tickets: € 6, aan te kopen via de website

Foto: Sander Voerman