Vogelbescherming Vlaanderen ontvangt de laatste dagen en weken nogal wat vragen over kauwen die in schouwen van woningen hun nest gebouwd hebben. De meeste kauwen hebben nu jongen (dat zijn er doorgaans vier tot zes) en om die reden is er rond deze schouw(en) heel wat activiteit waar te nemen. Kauwen gebruiken veel nestmateriaal. Nesten in schouwen van twee meter dik zijn geen uitzondering. Ze gebruiken vooral boomtakken, maar ook stukken stof, plastiek of ander afval. Dit nestmateriaal blokkeert de ventilatie van de schouw. Als de schoorsteenschacht niet in verbinding staat met een actief verwarmingstoestel is er natuurlijk geen probleem. Is dat wél het geval, dan kunnen giftige gassen zich opstapelen in je huis. CO is geurloos en maakt je eerst slaperig, alvorens je te vergiftigen. Je zorgt er dus best voor dat kauwen niet in jouw schouw(en) terecht kunnen. Dat kan je doen door de rookgaten van de schouw af te dekken met gaasdraad of met een metalen roostertje (inox) met mazen van max. 3 cm doormeter.

Maar, dit doe je best vóór het broedseizoen begint of erna (dus ergens tussen september en februari). Vorige zaterdag plaatste een firma bij een tiental bewoners van de Neerheide in Destelbergen roostertjes bovenop de schouwen. Op zich is daar niets mis mee, ware het niet dat er zich in enkele schouwen kauwennesten met jongen bevonden. Zowel de firma als de bewoners trokken zich er niets van aan dat de vogels niet meer tot bij hun jongen geraakten. Ze vonden het blijkbaar helemaal niet erg dat de jonge vogels zouden omkomen van honger en ontbering. Het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren te Merelbeke werd hierover ingelicht en dat verzocht op zijn beurt de politie van de zone Rhode en Schelde hierin tussen te komen. De firma werd verplicht de roosters meteen te verwijderen en zal dus na het broedseizoen nog eens moeten terugkomen …

Als je nu broedende kauwen in de schouw van je woning hebt en je wil niet dat ze het volgende broedseizoen terugkomen, dan weet je dat je tussen september en februari het rookgat ontoegankelijk moet maken. In die periode neem je geen enkel risico dierenleed te veroorzaken.

Foto: www.vogelbescherming.be