De Kasteelfeesten op het domein Kasteel D’Ursel te Hingene zijn een traditie. Telkens brengt men een episode uit de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners weer tot leven. Na een hertogelijk huwelijksfeest (1772), de ontvangst van keizer Napoleon ( 1810), de gebeurtenissen rondom de Belgische revolutie ( 1830) en het doopfeest van graaf Robert d’Hursel ( 1873) keren we nu terug naar 1910, de periode van “ La Belle Époque”. Door corona is het nu reeds vier jaar geleden dat de laatste Kasteelfeesten plaats vonden.

 

Wat omvat het programma?

Robert d’ Hursel, de zevende hertog is er weer bij. Hij is de fiere gastheer van de Kasteelfeesten. Ook zijn moeder Antonine de Mun, zijn zus Henriette de Boissieu, zijn echtgenote Sabine Franquet de Franqueville en hun tienjarig zoontje Henri zijn van de partij. De familie is compleet met Jacqueline de Néverlée en haar echtgenoot, Wolfgang d’ Hursel: strak in zijn luitenantsuniform van het 2de Regiment Gidsen. In 1910 is Robert d’ Hursel  commissaris-generaal van de Wereldtentoonstelling te Brussel. In prachtige paviljoenen pakken tientallen landen uit met hun verwezenlijkingen. De hertog nodigt de ambassadeurs van deze landen ook uit op het kasteeldomein en dat gaan we ook kunnen ontdekken.

De intrede van de familie en de ambassadeurs zal in stijl gebeuren. Een tiental automobielen uit de gekozen periode maken de parade. Denk maar aan een Minerva 1904, een Ford T 1913 of  een Berliet 1910, die allen hun glimmend koetswerk laten bewonderen. Een origineel exemplaar van een stoomauto uit 1913 zal ook een opvallende verschijning maken samen met een aantal motorfietsen.

Geen Kasteelfeesten zonder de muziek van trommels en trompetten. De Koninklijke Karabiniers van Lembeek dragen het uniform van het 1ste Regiment Karabiniers.

De Garden Party bestaat uit bijna 100 figuranten. Zij zijn de genodigden, de vrienden en de familie van de hertog. Ze genieten van een garden party met picknick en doen mee aan een concours d’élégance, een wedstrijd om de schoonste snor of kuiten, maar ook aan het zaklopen en touwtrekken.

De danstent geeft demonstraties en initiaties over de modieuze dansen van 1910 zoals de Aeroplane Waltz of de Quadrille de l’ Automobile. Zodra de dansmeesters pauzeren nemen vier koperblazers het over. Ze spelen populaire  deuntjes uit de Hingense cafés van 1910.

Nog muziek in de spiegelzaal van het kasteel met een pianist. In een van de aangrenzende salons heeft een fotograaf zijn sfeervolle studio ingericht met albums, fotokaders en houten camera’s. Hij is apetrots op de antieke, beschilderde achtergrond uit 1900 waar voor de gasten van de hertog met veel plezier komen poseren. Naast de fotograaf is er nog een silhouetteknipster, zeer populair in die tijd. En buiten zal er nog een verzamelaar zijn van oude muziekinstrumenten.

Terug buiten is er de mooi beschilderde paardencarrousel en een authentieke zweefmolen.

Het garnizoen van het nabij gelegen Fort van Liezele stuurt ook een delegatie. Hun kamp biedt onderdak aan een veldkeuken  en een paardgetrokken ambulance.

Ezelritten voor de jonge cavaleristen en voor de durvers het vliegend tapijt dat voortgetrokken wordt door een boerenpaard. Een accordeonist zal op het terrein van overal zijn klanken laten horen.

De Olympische Spelen waren reeds viermaal georganiseerd, waarom zou de hertog geen Hingense versie laten doorgaan?  In de Hingense vijfkamp zullen deelnemers uit verschillende landen elkaar bekampen. Maar ook volkse sporten staan op het programma.

In 1910 scheerde de komeet van Halley langs de aarde. Onheilsprofeten voorspelen dodelijke gassen en hier in Hingene verschijnen enkele kwakzalvers met grote bokalen antikomeetpillen.

Verder nog historische kraampjes met historische patisserie, kledij en sieraden. Maar ook de moderne voeding zal er zijn met ijs, poffertjes, wafels, hotdogs, kortom een echte foodtruck.

In de lucht krijgen we nog de vlucht van een tweedekker van het Stampe en Vertongen museum uit Deurne.

Er is ook een stevige brok re-enactment.  Hiervoor zorgen de suffragettes Overgewaaid uit Engeland komen ze op voor vrouwenrechten  en vrouwenstemrecht. Er zal een heus gevecht ontstaan na een betoging  en de Hingense veldwachter zal versterking krijgen van de gendarmes.

Kortom een pracht gevuld programma dat doorgaat op zondag 11 juni 2023. Vier jaar geleden waren er 4.000 bezoekers. Er wordt gezorgd voor een deftig systeem van randparking met shuttle service om Hingene zelf als dorp te ontlasten.

De affiche voor de Kasteelfeesten is gebaseerd op een oude reclame uit 1905 voor de Brusselse autotentoonstelling.

Tickets zijn reeds verkrijgbaar.

Alle inlichtingen op www.kasteeldursel.be

Tekst en Foto’s: A. Charrin