Kankerspecialist Filip Lardon, ook vicerector van de Universiteit Antwerpen, werd donderdag 16 november op het Paleis der Academiën in Brussel gelauwerd met de prestigieuze Loopbaanprijs wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie.
De Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie reiken jaarlijks onderscheidingen op het vlak van wetenschapscommunicatie uit. De Jaarprijzen worden uitgereikt aan onderzoekers die zich gedurende het voorbije jaar intensief hebben ingezet voor een concreet project rond wetenschapscommunicatie.
In 2017 vallen met Vera Meynen (Kékulé-lezingencyclus), Filip Meysman (Curieuzeneuzenproject), Ben Verhoeven (computationele taalkunde) en het drietal Arvi Sepp, Alex Haider en Margret Oberhofer (Deutschcafé) meerdere UAntwerpenaren in de prijzen.
Met Filip Lardon is ook de laureaat van de Loopbaanprijs verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Die prijs gaat naar een onderzoeker die gedurende zijn of haar hele loopbaan sterke inspanningen voor wetenschapscommunicatie deed. Lardon, diensthoofd van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek (CORE), zet zich al vele jaren in met betrekking tot sensibilisering en informatiedoorstroming rond gezondheid en ziekte, voornamelijk rond kanker.
Nicotieners
Volgens de jury vertaalt de professor inzichten en vooruitzichten van het wetenschappelijk kankeronderzoek op een laagdrempelige manier naar het brede publiek. Dat doet hij onder meer door boeken te schrijven (Naar een wereld zonder kanker) en door antirookvoordrachten te geven op scholen. Met die voordrachten bereikte hij al meer dan 10 000 scholieren. Daarnaast ontwikkelde Lardon ook het interactief antirookpakket ‘Een teer onderwerp … voor nicotieners’, (http://www.teeronderwerp.be/) dat door leerlingen en leerkrachten intensief gebruikt wordt.
Filip Lardon is blij met de prijs. “Het voelt een beetje aan als de erkenning van mijn levenswerk. Onderzoek doen naar kanker is een passie, maar het brede publiek informeren en vooral jongeren sensibiliseren is dat absoluut ook. Preventie, snelle opsporing en innovatieve behandeling van kanker verbetert vandaag spectaculair, het verdient dan ook een optimale wetenschapscommunicatie.”
De prijzen werden op donderdag 16 november om 15.30 uur overhandigd tijdens een feestelijke zitting in het Paleis der Academiën in Brussel. Die wordt voorafgegaan door Kom Naar Buiten, een dag vol workshops rond wetenschapscommunicatie.
http://www.kvab.be/prijzen/loopbaanprijs-wetenschapscommunicatie
Foto’s: Uantwerpen