Belgische charcuterie
In Wetteren is men gek op “kalfskoek” of “fricandon”, blokjes kalfskoek zijn er te vinden op elke receptie. Onder meer dankzij de slagersfamilie Schalck die zich specialiseerden in dit stukje Belgische charcuterie. Want niet enkel in Vlaanderen lust men dunne sneetjes kalfskoek op de boterham, in Brussel en Wallonië wordt het dan “pain de veau”.
Een éénvoudig recept vol smaak
Traditionele kalfskoek bevat 50% kalfsvlees en 50% varkensvlees, het vlees wordt gemalen, niet fijn gecutterd. Slager Steven Schalck kruidt het gehakt onder andere met muskaatnoot, foelie en kardemon. Het vlees wordt gebonden met eieren, brood en bloem, in een broodvorm gelegd en gebakken in een matig warme oven.
Dit eenvoudig recept onderscheidt zich van het Nederlandse “gebraden gehakt” dat enkel varkensvlees of rund- en varkensvlees bevat. In Duitsland of Frankrijk wordt dergelijk vleesbrood niet als koud beleg geproduceerd.

Productfiche
Synoniemen: fricandon, kalfsbrood, pain de veau
Herkomst: Vlaanderen
Type product: vleeswaar
Ingrediënten: 50% kalfsvlees, 50% varkensvlees, brood, eieren, bloem, kruiden

De Beoordelingscommissie en de Sectorgroep zijn soms streng en nemen de tijd om een beoordeling goed te kunnen argumenteren. Ook voor de nieuw erkende kalfskoek werd rond gekeken in de buurlanden om na te gaan of we ons wel kunnen onderscheiden.
En ja, kalfskoek of pain de veau, kent zijn gelijken niet in Nederland, Duitsland of Frankrijk. Je vindt er wel gelijkaardige producten: zo eet men in Nederland koude sneetjes gebakken gehakt van puur varkenvlees of varken- en rundvlees; kennen de Duitser vele varianten op de “Leberkäse mit Kalbfleisch”, een product met een heel andere structuur dan onze kalfskoek. In Frankrijk is vleesbrood, net zoals in de rest van de wereld, enkel bekend als een warme bereiding.

Foto: www.streekproduct.be