Op de 37e editie van het Fadjr International Theater Festival in Teheran (Iran) werd de Belgische dansvoorstelling ‘I put a spell on you’ van Ehsan Hemat bekroond met de prijs voor beste choreografie.

Ehsan Hemat, geboren in Iran en sinds een tiental jaar actief in België, besloot voor zijn eerste creatie als choreograaf te werken rond de relatie tussen politieke macht en het menselijke lichaam: “Het vertrekpunt in mijn onderzoek was het concept van beperking. Ik koos de Iraanse censuur als metafoor om bewegingsmateriaal te ontwikkelen.”
De productie ging september vorig jaar in Belgische première. Vorige week trok de voorstelling naar Iran, en werd er meteen bekroond met de prijs van beste choreografie op het Fadjr International Theater Festival.

Eerste dansprijs in Iran
Het festival in Teheran programmeert in hoofdzaak theaterproducties, maar nodigde de laatste jaren ook meer fysieke voorstellingen uit. Het festival sluit traditiegetrouw af met de uitreiking van prijzen in verschillende categorieën. Het is pas sedert dit jaar dat ook de categorie ‘beste choreografie’ in het leven geroepen is, tevens de eerste dansprijs die in de theatergeschiedenis van Iran uitgereikt wordt.
Één van de dansers uit de voorstelling, Mostafa Shabkhan, was op het festival genomineerd in de categorie ‘beste acteur’. Er is (nog) geen categorie voor beste danser/danseres.
I put a spell on you is een productie van 2nd to the right vzw, met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, detheatermaker, workspacebrussels en WIPCOOP/MAP. In augustus-september 2018 werd de voorstelling afgemonteerd in Co-laBo, de residentiewerking van les ballets C de la B.  
fitf.theater.ir/en

Foto: www.kunsten.be