Bij het doorbladeren van 70 jaar ‘t Pallieterke stootte de redactie op zo’n 3000 cartoons van Jef – Jefke – Nys uit de periode 1945 tot 1955, toen de dood van hoofdredacteur Bruno De Winter en het succes van Jommeke tot het einde van de samenwerking met ‘t Pallieterke leidde. Onder de cartoons zitten een heleboel echte pareltjes die nu voor het grote publiek worden ontsloten via dit boek. Tomas Verachtert had het genoegen zich met het opzoekingswerk te mogen bezighouden en de cartoons van commentaar te voorzien.
Wie Jef Nys zegt, zegt Jommeke. Die stelling lijkt voor elke stripliefhebber als vanzelfsprekend. Wat de meeste liefhebbers van het beeldverhaal echter al lang vergeten zijn – mochten ze het al geweten hebben – is dat diezelfde Jef Nys zijn eerste stappen als cortoonist el allustrator bij het satirische weekblad ‘t Pallieterke heeft gezet.
Inderdaad, over Nys’ periode als cartoonist tussen 1945 en 1956 is weinig geweten. Wie heeft bijvoorbeeld weet van zijn grenzeloze fascinatie voor Walt Disney? Wie heeft ooit zijn eerste bescheiden stripverhaaltjes, zoals de Familie Knol, gelezen? Om maar te zwijgen van de prachtige politieke spotprenten en film- en sportkarikaturen die van de jonge Jef Nys in ‘t Pallieterke zijn verschenen. Hier en nergens anders lag de basis voor Nys’ latere doorbraak.
Dit boek plaatst aan de hand van 300 toepasselijke illustraties het werk van de jonge Jef Nys voor het voetlicht.
Tomas Verachtert (22 januari 1982) is germanist van opleiding. Hij is boekrecensent en cultuurredacteur voor ‘t Pallieterke.
Hardcover; 221 pagina’s.

Auteur: Tomas Verachtert
Titel: Jef Nys
Uitgeverij: Polemos
ISBN: 978 90 8224431 1
Thema: cartoons; cultuur; biografie
Prijs: € 22,00