Jan Vanriet, Poëziecentrum en het Letterenhuis presenteren de nieuwe verzamelbundel ‘Kouwe kleren. Gedichten 2008-2019’ (PoëzieCentrum).

Nele Hendrickx, directeur van het Letterenhuis, heet het publiek welkom, filosoof en dichter Maarten Doorman werpt een blik op de poëzie van Vanriet en Carl De Strycker, directeur van Poëziecentrum, gaat in gesprek met de dichter over zijn oeuvre. Samen staan ze ook even stil bij de kleine virtuele tentoonstelling op Paukeslag die ter gelegenheid van deze uitgave werd opgesteld rond het leven en werk van Jan Vanriet. Ten slotte draagt hij nog voor uit zijn eigen verzameld werk.

Vanriet (Antwerpen 1948) debuteerde in 1967 als dichter en behoorde met zijn geëngageerde parlandogedichten tot de groep van het nieuw-realisme. Vrij snel evolueerden zijn teksten naar een meer beeldrijke, associatieve taal die tot op heden zijn gedichten kenmerkt. Thema’s die opduiken in zijn bundel Staat van beleg uit 1979 zijn ook vandaag de dag nog aan de orde.
De  verzamelbundel Kouwe kleren wil deze continuïteit aantonen met een keuze uit vijf dichtbundels, aangevuld met ongepubliceerde gedichten, en bevestigen dat deze dichter een ‘œuvrebouwer’ is, zoals Stefan Hertmans over Vanriet als beeldend kunstenaar schreef: ‘Typerend voor een œuvre-bouwer is de neiging om een eigen wereld te construeren waarin velerlei andere werelden opduiken, opgeslorpt en verwerkt worden, gemetamorfoseerd tot iets onvervreemdbaars eigens.’
 
Naast dichter is Jan Vanriet ook schilder – hij nam deel aan de biënnales van Sao Paulo en Venetië, wiens werk wordt geëxposeerd in musea en galeries over heel de wereld.
 
In 2018 publiceerde Jan Vanriet het bejubelde egodocument Radeloos geluk dat werd genomineerd voor de Bookspot Literatuurprijs 2018 en de LangZullenWeLezen-trofee van de VRT.

Zaterdag 27 april, 15 tot 17 uur
gratis toegang

Foto: www.letterenhuis.be