Rwanda en Zoveel Meer (RZM) presenteert in het kader van Black History Month Belgium Table Talk, een vierdelige interviewreeks over de impact van adoptie op de levens van geadopteerde Rwandezen. De interviews, met bekende en minder bekende gasten, werden opgenomen in De Roma en worden vanaf 7 maart 2021 wekelijks uitgezonden.  Gasten zijn onder meer Jean Bosco Safari (muzikant), Uwi Van Hauwermeiren (woordvoerder wel jong niet hetero), Nyiragasigwa Hens (Behuman vzw en POC Pride) en Saar Niragire De Groof (actrice in Leef, Red Light, …).

Elke zondag in maart presenteren RZM en BHM Belgium  een nieuwe aflevering met verschillende duo’s. In de eerste aflevering komen Jean Bosco Safari en Jaak Albert (metissen van Save) aan het woord. Ieder  gesprek start met dezelfde  vraag: wat betekent archivering voor jou in het kader van jouw adoptie/migratieverhaal?  Archieven in het kader van adoptie zijn vaak  onvolledig of zelfs onbestaande. Vaak roepen ze meer vragen op dan dat er antwoorden komen. Dit werd recent nog aangekaart in het televisieprogramma ‘Waar is Mark’ op één.  

Met deze actuele gesprekken werpen RZM en BHM Belgium ism De Roma een blik op de verhalen achter de archieven in het kader van adoptie, bekeken door de ogen van geadopteerde Rwandese Belgen. De bedoeling is om zo tot een voorstel te komen van hoe een herdacht archief in België er kan uitzien. Is de samenleving klaar om adoptie door een dekoloniale bril te herbekijken? Deze reeks wil daar een bijdrage toe leveren.
 
De rode draad is dat geadopteerden er vaak alleen voor staan in hun zoektocht naar de roots die adoptieorganisaties vaak moedwillig achter hebben gehouden (zie reportage Humo.be). Het boven water krijgen van papieren en juridische procedures vraagt heel veel kostbare energie, terwijl het leven van de betrokkenen ook gewoon doorgaat. Op financieel vlak zijn er de dure vliegtickets, vergoedingen voor lokale detectives etc. Terwijl kandidaat adoptieouders hun reis fiscaal kunnen inbrengen. En dan is er ook het emotionele stuk, met  een nieuwe naam en een leven in een witte wereld die traag dekoloniseert. Wie ben je en wie kan het je nog zeggen? Het komt allemaal aan bod tijdens Table Talk.

De Table Talk-interviews worden uitgezonden op 7, 14, 21 en 28 maart, telkens om 20u. Te bekijken via www.blackhistorymonth.be, www.deroma.be en de sociale mediakanalen van de betrokken partners.

Afbeelding: www.blackhistorymonth.be / www.deroma.be