In een hoog tempo verschijnen elektrisch aangedreven boten op de markt. Wat elektrisch varen betreft is Friesland koploper in Europa dankzij door de provinciale overheid gestimuleerde ontwikkelaars van bootrompen met minimale weerstand in het water, motoren en accu’s.

Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, bereidt in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018, inkomende handelsmissies voor om buitenlandse watersportondernemers en hotels aan het water te interesseren voor Friese toptechnologie op het gebied van e-biking en e-boating. “Twee nieuwe leefstijlen die passen bij duurzaam denken en doen,” stelt directeur Albert Hendriks. Hij zegt door ambtenaren van de provincie en economiegedeputeerde Sander de Rouwe aangespoord te zijn de voorsprong uit te bouwen en deze te gelde te maken in het buitenland. Friese bedrijven, waaronder de grote sloepenbouwer Maril-Antaris-Makma in Woudsend, willen participeren in Hendriks’ exportpromotieproject dat in Berlijn van start zal gaan.
Foto: Een absolute wereldprimeur is deze unieke canal cruiser van Elfsteden Vaarvakanties Friesland in Koudum, speciaal gebouwd voor de Elfsteden- en Turfroute. Dit 100% elektrische 4-persoons motorjacht van 9,50 m, een breedte van 2,35 en een diepgang van slechts 60 cm, maakte 17 maart 2017 haar eerste proefvaart tussen Koudum en Hindeloopen
www.friesnieuws.nl