Lanceringsevent Fonds Jean Capart: het vrijwaren van het levenswerk van Jean Capart, vader van de egyptologie in België

Al wie gefascineerd is door het oude Egypte, farao’s en hiërogliefen kijkt uit naar enkele topgebeurtenissen: de 200ste verjaardag van het ontcijferen van de hiërogliefen door Jean-François Champollion, de 125ste verjaardag van het ontstaan van de Belgische egyptologie, de 100-jarige verjaardag van de ontdekking van het graf van farao Toetanchamon en de 75ste verjaardag van het overlijden van de internationaal befaamde Belgische egyptoloog Jean Capart. Deze herdenkingen zullen een bijzondere weerklank krijgen, in België maar ook ver buiten onze grenzen.
De kleinzonen van Jean Capart willen dat niet zomaar voorbij laten gaan. Hun grootvader, bekend als de vader van de egyptologie in ons land, liet een aanzienlijk archief na dat echter nog niet goed bekend en ontsloten is. Een archief dat cruciaal kan zijn voor de voorbereiding van de festiviteiten rond de verschillende herdenkingen in 2022. Om tegen dan klaar te zijn, beslisten de kleinzonen van Jean Capart om het Fonds Jean Capart binnen de Koning Boudewijnstichting op te richten, met Prinses Esméralda als erevoorzitster. Het gaat om een structuur waarmee ze het mecenaat aanmoedigen, opdat de uitzonderlijke erfenis van Jean Capart kan worden geïnventariseerd, gedigitaliseerd en onderzocht. Ze willen de kennis van en de toegang tot deze belangrijke bron zo snel mogelijk vergemakkelijken.

Het Fonds wordt officieel gelanceerd met het evenement ‘In de voetsporen van Jean Capart’ op 1 en 2 december 2017 dat zowel kenners als geïnteresseerde liefhebbers aanspreekt, en dat samen met de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis wordt georganiseerd. Het museum huisvest immers het Egyptologisch Genootschap Koningin Elisabeth dat Jean Capart in 1923 zelf heeft opgericht, en dat decennialang heeft bijgedragen aan de verrijking van de Bibliotheek van de Oudheid van de Musea. In de loop der jaren heeft het Genootschap een buitengewoon archivaal patrimonium opgebouwd, met als grootste troef de rijke briefwisseling van Jean Capart met zijn medewerkers en opvolgers. In de brieven zijn talloze verwijzingen te vinden naar grote namen uit de egyptologie en prominente persoonlijkheden uit de 20ste eeuw zoals de voorname egyptologen Gaston Maspero en William Matthew Flinders Petrie. Ook Eugène van Overloop, Hoofdconservator van het Jubelparkmuseum (1898-1925) en Koningin Elisabeth van België correspondeerden met Jean Capart. Daarnaast omvat deze vooraanstaande collectie manuscripten, drukproeven van zijn boeken, opgravingsdagboeken, verslagen, plannen, foto’s en tekeningen.

Op 1 december brengen gerenommeerde experts lezingen over Jean Capart, het Fonds en de rol die Jean Capart heeft gespeeld met betrekking tot de collecties van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Het evenement staat open voor iedereen mits inschrijving.

Op 2 december geven specialisten rondleidingen, een buitenkans voor iedereen die interesse heeft in egyptologie zonder daarom over een academische voorkennis te beschikken. De rondleidingen zijn gratis, maar ook hiervoor moeten gegadigden zich wel inschrijven.

Bijkomende informatie en inschrijvingen via de website: www.jeancapart.org