Athena is de naam van de Griekse godin die waakt over wijsheid, kunst, krijgskunst, vrede en een reine, heldere hemel. Zo hemels Athena in de oudheid was, zo wordt het nieuwe motorjacht van Turfskip Yachtcharter dat de naam van de eeuwige maagd zal dragen. In de tweede helft van 2019 komt het zeer luxe vierpersoons designjacht van de familie Wind in de vaart. De huurprijs zal liggen tussen de €1.115,- per week in het laagseizoen en €1.785,- voor een week in het hoogseizoen.

Op de werf in het Friese Echtenerbrug aan het Tjeukemeer wordt met een paar man aan de stalen boot gewerkt, onder andere door de geoefende jachtbouwer Johan Wind senior. Die is 72, maar springt bij om de nieuweling op tijd met de grote gele kolomkraan in de Pier Christiaansloot te kunnen laten zakken. Bij Turfskip doen ze het schilderwerk, de installatietechniek, motorisering, betimmering en stoffering hoofdzakelijk zelf, als altijd. Waar nodig wordt een specialist ingehuurd.
Elfstedenroute

Athena

Het ontwerp en het casco van de Athena komen van collega jachtbouwer en –verhuurder Jaap Molenaar in Woudsend. Het jacht wordt in grote lijnen gelijk aan de Hemmes C36 Biarritz van vader en zoon Molenaar die in 2000 van Zaandam naar Friesland verkasten omdat de stad hun grond nodig had voor woningbouw. De variant van Turfskip is een halve meter langer, 12,50 m, bij een gelijke breedte, 4,20 m. Met een doorvaarthoogte van 2,45 m is het 36-ste jacht van Turfskip geschikt voor de Elfstedenroute en andere lagebruggenroutes. Maar liefst 18 van de 36 boten van Turfskip kunnen het spoor van Elfstedenschaatsers volgen.
Vier personen kunnen op de Athena overnachten en dat in twee royale hutten. Dat is bijzonder voor een boot met een open kuip, bij Turfskip de derde in de categorie ‘luxe en open’. De badkamer en het toilet zijn van elkaar gescheiden. Aan boord van ‘the wave’ — vloeiende lijnen sieren de boot — tref je straks alle comfort van thuis aan, inclusief een grote rondzit op het achterdek.
Meer info:
www.turfskip.com
www.molenaarjachtwerfdehemmes.nl
www.elfstedenexperience.frl
www.waterland.frl

Foto’s: De sierlijke Athena van Turfskip Yachtcharter vertoont grote gelijkenis met de Hemmes C36 Biarritz van jachtbouwer Jaap Molenaar die het ontwerp en het casco leverde. Het schip van Turfskip wordt een halve meter langer. (www.friesnieuws.nl)