iMAL (het Brusselse centrum voor artistieke praktijken rond creatief en kritisch gebruik van nieuwe technologieën) presenteert The Artwork as a Living System, een overzichtstentoonstelling van het baanbrekende werk van Christa Sommerer & Laurent Mignonneau.

De tentoonstelling, die op 14 april opent, verbindt kunst en natuur met de meest innovatieve technieken die worden toegepast in virtuele en interactieve projecten.

De interactieve installaties in de tentoonstelling vertellen het verhaal van bijna 30 jaar artistiek werk van het Oostenrijks-Franse kunstenaarsduo, waarvan de werken technologisch inventief, wetenschappelijk leerzaam en artistiek fantasierijk zijn. Ze zijn pioniers op het gebied van “Art of Interface”, waarbij innovatieve technische interfaces fysieke interactie mogelijk maken tussen simulatieve visuele werelden en de wereld van natuurlijke zintuigen.

De tentoonstelling bestaat uit 14 interactieve installaties die het duo sinds het begin van de jaren negentig maakte, waarvan de meeste prijzen hebben gewonnen op de belangrijkste festivals voor kunst, wetenschap en digitale cultuur wereldwijd. De gepresenteerde werken bieden een intieme en tastbare benadering van concepten als kwantumfysica, de theorie van complexe systemen, genetica, moleculaire nanowetenschap of kunstmatig leven.

Al heel vroeg gebruikten Sommerer & Mignonneau algoritmen om niet alleen vormen van leven, maar ook hun evolutie en groei weer te geven. In veertien installaties, die alleen door toedoen van het publiek tot stand komen, worden door de mens gemaakte kunstmatige systemen getoond die gedrag vertonen als natuurlijke levende organismen. Planten, water en licht worden gevoelige interfaces waarmee het publiek virtuele omgevingen kan creëren en zich ermee kan verbinden. Technische apparaten die oorspronkelijk door het kunstenaarspaar zijn ontworpen, produceren virtuele werkelijkheden en meeslepende omgevingen.

Hun werken, nu bijna digitale kunstklassiekers, openen een nieuw perspectief waarin kunstwerken fungeren als levende systemen. Weinig kunstenaars hebben de overgang van bewegende beelden naar levende beelden zo vormgegeven als Sommerer en Mignonneau.

Praktische info

The Artwork as a Living System
Christa Sommerer & Laurent Mignonnea
14.04 – 24.09.2023

iMAL
​Koolmijnenkaai 30-34
​1080 Brussel
https://www.imal.org

Foto: Club Paradis