Als Fair Trade Provincie zet Antwerpen tijdens de Week van de Fair Trade eerlijke handel extra in de kijker. Bij het aankoopbeleid staan fairtradeproducten vooraan in de rij, zoals koffie en fruitsap, het personeelsrestaurant biedt een fairtrademenu aan en inwoners kunnen met Iedereen Mondiaal genieten van toffe en leerrijke fairtradeworkshops bij hen thuis of met de 18 Fair Trade Ecocycloroutes. Zaterdag viert de provincie de 54ste FairTradeGemeente Retie. De provincie Antwerpen is dan ook trots koploper in Vlaanderen wat betreft Fair Trade.

“Fair trade, of eerlijke handel is voor ons als provinciebestuur een vaste pijler geworden. Eerlijke handel wil de sociale en economische positie van kleinschalige landbouwers versterken. Voor het provinciebestuur gaat Fair Trade niet enkel over boeren in ontwikkelingslanden, maar verdient ook duurzame landbouw van bij ons alle kansen en ondersteuning.” aldus Rik Röttger, gedeputeerde voor Mondiaal Beleid. Sinds oktober 2011 is de provincie Antwerpen trotse eigenaar van de titel ‘Fair Trade Provincie’ als eerste provincie in ons land. Ook tijdens de Week van de Fair Trade zet de provincie volop in op eerlijke handel, want het belang van eerlijke verloning en goede werkomstandigheden zijn voor het provinciebestuur geen loze begrippen.

Personeel geniet van fair trade koffie en een (h)eerlijke maaltijd.

De officiële titel sleepte het provinciebestuur in de wacht na 2,5 jaar hard werken en sensibiliseren. De provincie voldoet aan de zes vooropgestelde criteria. Zo koopt de provincie enkel koffie met een fairtradelabel aan en verdeelt fair trade fruitsap. De helft van de provinciale instellingen biedt minstens twee Fair Trade producten aan. Ook de lokale productie en consumptie van duurzame voedingsstoffen wordt aangemoedigd. In de week van de Fair Trade worden binnen de organisatie enkele concrete acties ondernomen om het thema extra in de kijker te zetten. Het personeelsrestaurant biedt elke dag een fairtrademenu aan. De focus is niet alleen producten van verre landen, ook lokale duurzame landbouwprojecten horen bij fair trade.
Fiets een fairtradefietsroute of organiseer een workshop voor je vrienden!

De provincie zet in op een aantal sensibilisatieacties naar haar inwoners. Via ‘Iedereen Mondiaal’ kan je bij je thuis een leuke workshop rond wereldse thema’s organiseren. Proeven van fair trade chocolade of bier, samen kleren recycleren of een duurzaamverjaardagsfeestje zitten bij de mogelijkheden. 4420 inwoners genoten al van deze workshops. (info: www.iedereenmondiaal.be). Samen met gemeentebesturen biedt de provincie 18 Fair Trade Ecocyclo routes uit. Zo kom je op je fietstocht langs locaties met ene link naar fairtrade en lokale, duurzame voeding. Dit kan in Heist-op-den-Berg-Herenthout, Geel-Kasterlee, Berlaar-Lier, Puurs-Willebroek, Bornem-StAmands, Herselt-Westerlo, Borsbeek-Deurne-Wommelgem, Herentals-Olen, Vorselaar-Lille, Zandhoven-Zoersel, Sint-Katelijne-Waver-Duffel-Bonheiden-Putte, Essen-Kalmthout, Antwerpen-Wijnegem, Kapellen-Stabroek, Schilde-Ranst, Boechout-Hove-Kontich-Mortsel, Brecht-Wuustwezel en Boom-Rumst. Alle routes op www.provincieantwerpen.be.
Retie is de 54ste FairTradeGemeente van de provincie Antwerpen.

De provinciale medewerkers van de dienst Mondiaal beleid ondersteunen ook gemeenten in het behalen van hun fairtradelabel Nu zaterdag 7 oktober geeft de gemeente Retie een wereldfeest nav het behalen van het label. Op het feest zal er een gevarieerd aanbod zijn van muziek, workshops, Zuid- en Noordmarkt, foodtrucks, biofrietjes en natuurlijk een wereldcafé. Tot vandaag hebben 54 van de 70 gemeenten de titel van Fair Trade Gemeente in de wacht gesleept, daarmee is Antwerpen koploper van alle provincies, in de hele FTG-campagne.