Ideaal geschenk voor een communie of lentefeest: Drie dagen in sprookjesland

Vergeet cadeaus die al te vlug in een lade verdwijnen. Voor een elfjarige, die de overstap van kind naar jong volwassene viert, is er geen mooier geschenk dat je als grootouder, meter of peter kunt geven dan levenslange herinneringen. Waar kan je die beter beleven dan in de betoverende wereld van de Efteling ? Met als extra bonus drie overnachtingen in een huisje in het mysterieuze bos van Klaas Vaak.

 

Vrijdagnamiddag, alles staat ingepakt. De ouders namen een extra dagje verlof om, eenmaal de school uit is, onmiddellijk te kunnen vertrekken. ‘s Morgens heb ik nog een grote pot spaghettisaus gemaakt, zodat we de eerste avond niet onmiddellijk op zoek moeten gaan naar een restaurant. In het huisje is immers alles voorzien om lekker te kokkerellen en te cocoonen. In de auto wordt de sprookjes cd alvast opgelegd. Want hoe zat dat nu weer met ‘de prinses op het erwt’, het nieuwste en 31ste sprookje van het Sprookjesbos?

Het begon in 1952 met een speeltuintje en tien sprookjes

Ook het verhaal over het ontstaan van de Efteling en hoe ik dat als kind beleefde, willen de kinderen telkens opnieuw horen. Hoe in de tijd dat de meeste mensen nog geen tv – laat staan smartphones – hadden, in de Efteling sprookjes, enkel gekend  van de prentboeken, tot leven kwamen. Hoe ik het als vierjarige uitschreeuwde van de schrik wanneer de wolf aanklopte aan het huis van de zeven geitjes. Toen, maar ook nu weer, is bij elk bezoek het park een beetje uitgebreid.

Uitkijken naar de nieuwe attracties

Dit jaar is dat het nieuwe sprookje ‘De Prinses op het Erwt’ en de ‘Danse Macabre’, die het iconisch Spookslot vervangt en nu onderdeel uitmaakt van het nieuwe themagebied Huyverwoud, waar griezelen centraal staat. In de auto zijn de meisjes al aan het speculeren wie zal durven binnengaan en wie niet. Grote zus Flore, die de Efteling app heeft geïnstalleerd en nu gretig raadpleegt, weet alles te vertellen over het sprookje van de grote klok van het Efteling Grand Hotel dat op 1 augustus opengaat. Het is een van de vele sprookjes dat zich afspeelt in de wereld van het nieuwe hotel en binnenkort in boekvorm wordt uitgegeven. “Het vroegere Efteling Hotel, waar we ooit logeerden, is gerenoveerd, noemt voortaan ‘Efteling Wonder Hotel’ en is nu een echt luchtkasteel” voegt ze er enthousiast aan toe. “Gaan we daar de volgende keer logeren oma?”

Logeren in het bos van Klaas Vaak

Maar omdat we ditmaal met vijf personen zijn, is een driedaagse met overnachting in Bosrijk veel comfortabeler. Eenmaal we het magistrale Poorthuys onderdoor gaan en de meisjes in de verte het grote kasteel van Klaas Vaak zien opduiken omzwermd door een familie eendjes, geraken ze in de ban van dit sprookjesbos waar de vele eekhorentjes alles behalve mensenschuw zijn. Het Badhuys, een soort zwemparadijs met speelse elementen, belandt op hun to do lijstje. Verschillende soorten huisjes liggen verscholen in het groen of aan het water. De ouders, die beiden een zware werkweek achter de rug hebben, herademen in deze groene omgeving weg van de drukte waar het enig geluid sjilpende vogels zijn.

Slaapmutsen en verhaaltjes voor het slapen gaan

Enthousiaste kreten ook bij de eerste verkenning van het huisje waar de slaapmutsen en het verhalenboek voor het slapen gaan, klaarliggen. Er is een grote L-vormige living met een keuken voorzien van alle modern comfort tot en met een vaatwasser en een koffie-expresmachine. Drie ruime slaapkamers, een badkamer met douche en bad. Bij mooi weer kan er ontbeten worden aan een grote tafel buiten, waar bomen en struiken voor de privacy zorgen. En ja dat Badhuys willen ze vanavond nog verkennen, maar eerst het spaghettifestijn. De volgende dag ontdekken we dat je ook alle soorten pizza’s, slaatjes en andere gerechten kunt laten leveren in het huisje.

Groot of klein, durver of niet durvers de Efteling is er voor iedereen

‘s Anderendaags is het ontbijt besteld tegen acht uur en geen minuut later hangt een grote rugzak aan de deur met een heel uitgebreid ontbijt: croissants, bruine broodjes, witte pistolets, twee grote potten Nutella choco, confituur, hesp, kaas, kippenwit, eitjes, fruitsap, melk… Tijdens het eten wordt alvast een planning gemaakt, want wie in de Efteling logeert, mag een halfuur vroeger binnen. De dertienjarige Flore en haar vader kiezen als eerste voor de Baron 1898, de spectaculairste achtbaan van de Efteling. Maar het idee van op 30 meter boven de grond onder een hoek van 45 graden te blijven hangen om vervolgens met een snelheid van 90 km per uur 37,5 meter naar beneden te duiken en te eindigen met nog enkele angstaanjagende achtbanen lijkt voor de 11-jarige Anna, haar mama en ik zelf een veel te akelige bedoening. We opteren voor Symbolica, het paleis der Fantasie en eindigen er pas wanneer we de drie verschillende rondritten hebben gedaan en nog telkens nieuwe details opmerken.

De Efteling app komt goed van pas

Voor de rest van de dagen is het weer uitkienen en plannen zodat iedereen hun lievelingsattracties kunnen beleven. En dan komt inderdaad de app, waar je kunt zien hoe lang de wachttijden zijn, goed van pas.  Om de zoveel tijd spreken we af, want er zijn ook veel attracties die we samen willen doen zoals de wildwaterbaan Pirãna Droomvlucht ,4D film, Fabula, de bootjes Gondoletta, Fata Morgana, het Sprookjesbos…Zelfs Carnaval Festival, die de meisjes als peuter en kleuter zo indrukwekkend vonden, staat nog steeds op hun to do lijstje.

De nostalgische stoomtrein moet tegen 2030 klimaatneutraal zijn

Een van die gezamenlijke activiteiten is een ritje met de stoomtrein. Ook nu weer is het Flore die via de app ons op de hoogte brengt van de nieuwste evolutie. “De komende jaren”, lees ze ons voor,  “worden de stoomlocomotieven duurzamer gemaakt en stapsgewijs geëlektrificeerd. Het uiterlijk van de treinen blijft gelijk  enkel de aandrijving wordt aangepast. Om de nostalgische ervaring van een ritje in de stoomtrein zoveel mogelijk te benaderen, worden er showeffecten toegevoegd. Zo zal er nog steeds (milieuvriendelijke) rook uit de schoorsteen komen.

Eten in de Efteling een feest

Omdat de Efteling niemand wil uitsluiten, mag er nog steeds gepicknickt worden. Maar bij een cadeau mag het uiteraard iets meer zijn, want bij een feest hoort lekker eten en drinken. Het gamma aan restaurants, adresjes met zoete verwenmomenten zoals ijsjes, toetjes, taartjes, pannenkoeken… neemt nog ieder jaar toe. De tijd dat je enkel Hollandse kost kreeg voorgeschoteld, ligt al lang achter de rug. Het aanbod is zo groot dat het telkens moeilijk kiezen wordt. Een ontdekking was ditmaal de wereldkeuken met alle mogelijke gerechten van overal ter wereld en de Savannebar waar het moeilijk kiezen was tussen alle mogelijke koffiebereidingen, thees, smoothies en diverse lekkernijen.

De scootmobiel, een geniale oplossing voor wie moeilijk te been is

“Iedereen heeft de mond vol over een inclusieve maatschappij, maar hoe beperkt is die inclusiviteit wel niet voor ouderen en mensen met een handicap” hoorde ik onlangs buurvrouw Annie sakkeren. “Neem nu een pretpark”, voegde ze er aan toe. “Ik ging daar jaarlijks naartoe met de kleinkinderen, ook dat is gedaan want nu kan ik geen km ver meer stappen.” Daarom wilde ik ditmaal de Efteling eens bekijken vanuit het perspectief van een hele groep kinderen en volwassenen die zich buitengesloten voelen. Wel lieve buurvrouw, ik kan je geruststellen, in de Efteling hebben ze daar een geniale oplossing voor gevonden. Wie slecht te been is, kan aan de ingang naast een rolstoel, ook zo’n trendy scootmobiel huren. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt niet alleen door ouderen, maar ook door jongeren. En ook het kleine grut vindt dat uiterst handig. Wanneer ze moe worden, maar ook omwille van de sensatie, kunnen ze uitrusten op de schoot van een volwassenen in de scootmobiel

In Villa Pardoes kunnen kinderen met een levensbedreigende ziekte logeren

In Villa Pardoes, kort bij het park en respectvol verscholen in het groen, kunnen Belgische en Nederlandse kindjes met een levensbedreigende ziekte genieten van een gratis weekje vakantie met hun ouders, broertjes en zusjes. Alles wordt er in in het werk gesteld om zieke kinderen de kans te geven zich volledig uit te leven als kind. Ik heb ooit de getuigenis gehoord van een Vlaamse moeder wiens kind dat aan leukemie leed, alleen nog met zwarte potloden tekende en kleurde. Na het verblijf in de Villa Pardoes koos ze voor felle kleuren. Het was de trigger voor een kenteringsmoment, de therapie begon aan te slaan en het kindje genas. De bezoeker kan Villa Pardoes mee sponsoren door zijn plastieken leeggoed in de voorziene bakken aan de restaurants te deponeren in plaats van het statiegeld op te vragen.

Speelbos Nest: Een speeltuin voor kinderen in een rolstoel, met autisme of hypergevoeligheid

Speelbos Nest is een speelbos waar kinderen met of zonder beperkingen samen kunnen spelen. Er is een gans parcours voorzien waar je met de rolstoel doorheen kunt rijden en stilstaan bij spelletjes die je vanuit de rolstoel kunt doen. E is zelf een speciale glijbaan voorzien en er staat steeds personeel zoals Lotte klaar om te helpen. Felle kleuren zorgen ervoor dat kindjes met een visuele handicap zich beter kunnen oriënteren. “Regelmatig organiseren we hier animatie en spelnamiddagen waarbij we zorgen dat ieder kind de nodige aandacht krijgt” legt Lotte uit.

En dan is er nog, een beetje verscholen, een rustig afgescheiden gedeelte met zachte ondergrond, waar kindjes met autisme of hypergevoeligheid zich kunnen terugtrekken in een prikkelarme omgeving.

Andere voorzieningen voor mensen met beperkingen

Het Efteling Theater is voorzien van een ringleiding voor slechthorenden. Er zijn ongeveer 200 kortbij parkeerplaatsen voor mensen met een handicap. In elk toiletgroep is er een aangepast toilet. Bij de meeste attracties is er voor hen een aparte ingang voorzien. Bij de monorail van het Volk van Laaf is het moeilijk om mensen die niet zelfredzaam zijn te evacueren. Bij Droomvlucht wordt er een Virtuele Droomvlucht als alternatief aangeboden. Voor de nieuwe attractie ‘Danse Macabre’ kan je in de rolstoel aansluiten, maar moet je ongeveer 13 meter zelfstandig kunnen lopen om in de attractie te stappen. Lukt dat niet of ben je slecht ter been, dan moet je naar ‘t Gewelf gaan? In deze ruimte onder in de kapel is een ruimte ingericht met een speciale beleving voor gasten met een beperking. Door middel van een groot scherm, licht- en geureffecten beleef je Danse Macabre op een mooie manier.

Om van de voorzieningen voor bezoekers met een beperking  gebruik te kunnen maken, heb je wel een faciliteitenkaart nodig, die je moet aanvragen, invullen en nadien downloaden en opslaan of printen. Deze kaart is persoonsgebonden en alleen geldig voor de duur van het toegangsbewijs. Tijdens de aanvraag verklaar je dat je niet in staat bent om de attracties via de gewone wachtrij te bezoeken. Je geeft aan of je de attractie zelfstandig kunt bezoeken, met behulp van een begeleider of eventueel een attractiemedewerker.

Tekst: Miet Waes

Foto’s: Miet Waes en Efteling

Praktische informatie

www.efteling.com

In de gratis Efteling app vind je een plattegrond van o.a. alle attracties, de snelste routes van de ene naar de andere attractie, de wachttijden en kan je een tafeltje in één van de Efteling restaurants reserveren.

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.