Vanaf 9 juni baden de binnenruimtes van onze restaurants niet langer in een grafsfeer: iedereen is er dan opnieuw welkom. Dat betekent twee dingen. Gedaan met als een dief in de nacht naar het kleinste kamertje te moeten, en opnieuw genieten van stijlvolle interieurs. Zoals in deze 7 zaken. 

Middle Eats 
Dit Midden-Oosterse restaurant tracht de bruisende bedrijvigheid van de Tel Avivse eetcultuur zo raak mogelijk te weerspiegelen. Elke maaltijd zou hier spontaan moeten kunnen uitmonden in een feestje. De voortreffelijke keuken, het joviale personeel en de begeleidende muziek – verwacht disco-geïnspireerde beats van over de hele wereld – helpen alvast een royaal handje. Tel daar nog een eigenzinnig en kleurrijk interieur bij en je zit gebeiteld. All aboard the soul(food)train!

RAS
Elke keer weer moeten we ons in de ogen wrijven wanneer we het RAS of Restaurant aan de stroom bezoeken: wat een parel van een gebouw. Hier dineren is dubbel smullen: van de eenvoudige, maar feilloos uitgevoerde gerechten en van de statige, maar discrete architectuur. Schrik niet als je hoofd zich spontaan in een goedkeurende cadans schikt. Is het niet vanwege van het eten, dan wel vanwege de deinende golven in de Schelde waar je op uitkijkt.  

Umami 
Umami profileert zichzelf als een ‘ontdekking voor alle zintuigen’. Dat getuigt van goede zelfkennis, want het weelderige interieur en de gelaagde, Aziatisch-georiënteerde keuken vormen samen inderdaad voor een zinnenprikkelende ervaring. Umami werkt met verschillende zones, elk met hun eigen kosmopolitische uitstraling. Bovendien hangt er in elke zone een gepersonaliseerde geur. Want eten doe je met je mond, je ogen én je neus. 

August
Een relatief nieuw geesteskind van Nick Bril, deze August. Hier geniet je van wereldse à-la-cartegerechten met lokale producten in een omgevormd Augustijns klooster. Ondanks een duidelijk eigentijdse make-over is de serene grandeur van weleer mooi bewaard gebleven. Automatisch leg je hier een vrome toewijding aan de dag tijdens het eten. Een gemoedstoestand die de sublieme creaties op je bord alle eer aandoet. 
 
Overzee 
Strak en toch gemoedelijk, een paradox die Overzee wonderwel laat rijmen. Vooral door de kleurrijke, zwierige muurbekleding krijg je hier toch een beetje het gevoel te vertoeven in een Zuidoost-Aziatische eettent. Door hun gerechten enkel aan te bieden in een sharingformule, waarbij je alles kriskras door elkaar geserveerd krijgt, kiezen de uitbaters resoluut voor een ongedwongen sfeer. Hier vliegt de tijd voorbij.
 
Roest
Roest weet het concrete jungle-sfeertje waar velen onder ons verzot op zijn perfect te vatten. Je weet wel: de juiste mix van industriële elementen, doorleefde houtsoorten en weelderige planten. Roest voegt daar nog een monumentale glasvoer aan toe om zich te onderscheiden. Hoe uitgekiend het interieur is, zo ongecompliceerd is de keuken. Lekker, toegankelijk en sfeervol – drie trefwoorden waar wij wel raad mee weten. 

Octave 
Bij Octave moet je zijn voor eerlijke, Belgische keuken – inclusief chocoladehoogstandjes. En voor een onomwonden chic interieur. Stap hier binnen en je voelt spontaan de zin om te beginnen flaneren. Niet altijd handig in een restaurant natuurlijk, maar wie zich echt niet kan bedwingen kan zijn toevlucht nemen tot de schommels. Zelf nuttigen we onze maaltijd liever zittend, met uitzicht op het prachtige stationsgebouw als het even kan. Staatsie meets statie.  

Tekst: Quinten Lengeler

Foto: www.ambiance.be