Dat op vakantie gaan in eigen land ooit zó populair zou worden, hadden we nooit verwacht. En maar goed ook, anders hadden we misschien nooit ontdekt dat je zelfs hier bij ons heerlijk luxueus kunt vertoeven. Deze vijf Vlaamse hotels zijn alvast de moeite waard voor een weekendje weg.

Vlaanderen vakantieland: dit jaar het tweede jaar op rij. Maar we klagen niet, want wist je dat je in Vlaanderen prachtig kunt overnachten? Bonuspunt: de bijhorende restaurants zijn om duimen en vingers bij af te likken. Deze Vlaamse hotels zijn het boeken meer dan waard.

De Koolputten
Een overnachting in hotel De Koolputten is een nachtje tijdreizen in het Waasland. Door de mooie geschiedenis achter het pand (en de site errond) ga je een eeuw terug in de tijd. Wist je dat de kolenhandel hier vroeger centraal stond? Wel ja, dat is door de naam van het hotel wellicht geen verrassing meer. Het ultra moderne interieur katapulteert je dan weer een hele eeuw verder. Luxe is hier duidelijk dagelijkse kost, ook in het restaurant. Chef Ruben Lamiroy weet als geen ander hoe je verfijnde Europese gerechten op tafel neerzet. Zelfs de nodige portie cultuur wordt hier niet vergeten door het kunstforum waar elke drie maanden een nieuwe tentoonstelling staat te schitteren.

Hotel Heritage
Romantischer dan Hotel Heritage zal je het nergens vinden. Vanaf het moment dat je het hotel betreedt, waan je je in een of ander adellijk sprookje waarin jij de koning(in) bent. De kamers met prachtige kroonluchters, mooi gedekte bedden, royal gordijnen en marmeren badkamers doen daar op hun beurt nog een schepje bovenop. Hoe historisch het er allemaal mag uitzien, toch zitten er her en der subtiele technische snufjes in verwerkt. Vergeet ook zeker niet om te dineren in restaurant Le Mystique van chef Gregory Slembrouck. Verwacht je aan koninklijke bordjes gevuld met roodborst en paellarijst, of kalfshaas met een jus van gebrande ui. Sluit af met een lekker stuk chocoladetaart en maak je dan klaar om richting de wellness of de hammam te gaan.

B&B Roosendaelhof
Het prachtige 17de eeuwse gebouw in het hartje van Geel is tegenwoordig een luxueuze bed & breakfast. Hoewel het interieur wat style changes heeft gemaakt doorheen de jaren is het karakter van het gebouw nooit verloren gegaan. De muurschilderingen en houten balken brengen je meteen naar oudere sferen. In B&B Roosendaelhof kom je écht 

Van der Valk Hotel Mechelen 
Mechelen is niet het enige pareltje dat aan de Dijle ligt; Van der Valk Hotel Mechelen is dat ook. Want zeg nu zelf, tot rust komen in een gezellige kamer met Scandinavische stijl-touches is toch geen uitdaging? Op culinair vlak kom je hier ook niets te kort. In het à la carte restaurant Den Ouwen Dok ben je op het juiste adres als je trek hebt in krokante kaaskroketten met limoenaioli, vegetarische wok met tofu of een of ander heerlijk vlees- of visgerecht. Wil je je avond goed afsluiten met een drankje (of twee)? Begeef je dan richting Bar Bernard voor een of andere lekkere cocktail.

Manoir Ogygia 
Manoir Ogygia is een van de meest idyllische plekjes van de Westhoek. De negen knusse, warme en enorm gezellige kamers verwijzen allemaal naar een bekende figuur uit de Griekse mythologie. Zo heeft kamer Aphrodite, godin van de liefde – hoe kan het ook anders – een bubbelbad in de kamer. Laat je verwennen als een echte Griekse god en kom helemaal tot rust in de wellness Phyto 5. Tot slot stil je je honger in een prachtig kasteeltje. Kies je voor een bistrodiner of eerder voor een verfijnd diner? Het kan hier allebei.

Eiyou
Op zoek naar nog meer toprestaurants? Dan is Eiyou er om je te helpen. Op Eiyou.be vind je een overzicht van de beste restaurants, hotels, bars en winkels. Kortom Eiyou is de stop voor al het culinair vertier.

Tekst: Demi Crapa

Foto: www.ambiance.be