Het wonder is geschied: in de Vallei van de Zwarte Beek zijn deze lente twee kraanvogeltjes geboren. Het eerste succesvolle broedgeval van deze iconische, mythische vogel in België. We noemen de tweeling Gru & Dru, naar hun Latijnse naam grus grus en de langpotige tweeling uit de animatiefilm ‘Verschrikkelijke Ikke’. Ze zijn de bekroning voor het intensieve natuurbeheer in het valleigebied en een enorme opsteker voor natuurherstel in heel Vlaanderen.

Twee keer per jaar trekken de kraanvogels trompetterend in grote groepen over het oosten van ons land naar hun zomer- of winterverblijf. De afgelopen drie jaar streek er telkens een koppel neer in de Vallei van de Zwarte Beek. Vorig jaar maakten ze hier voor het eerst een nest maar kwam het niet tot een broedgeval. Dit jaar lukte het wel. Op 30 april 2021 kwamen twee kleine kraanvogels uit hun ei.

Gru & Dru: ambassadeurs voor meer natte natuur
Het is geen toeval dat ze in de Vallei van de Zwarte Beek neerstrijken. Kraanvogels voelen zich thuis in natte, venige beekvalleien. De voorbije decennia hebben de vrijwilligers van Natuurpunt hier hard gewerkt aan het herstel van de venen en moerassen, samen met vele partners. Dankzij een aangepast beheer vinden de kraanvogels hier voldoende voedsel en is er genoeg beschutting om een nest te maken. Dit is een grote pluim op hun hoed.
De voorbije 50 jaar zijn we 75% van de natte natuur in Vlaanderen verloren. Stap voor stap proberen we die te herstellen. Laat Gru & Dru dus ook de ambassadeurs zijn voor meer natte natuur in Vlaanderen.

1. Gun ze rust
We houden de nestlocatie strikt geheim. De kraanvogeltjes zijn zeer gevoelig voor verstoring en we willen hen de nodige rust gunnen, zodat ze rustig kunnen groeien. Iedereen is welkom om in de Vallei van de Zwarte Beek om te komen wandelen en het leefgebied van de kraanvogels te ontdekken. Maar blijf op de paden en hou je hond aan de leiband. Een speciaal opgerichte kraanvogelwacht zal hier toezicht op houden. Wie toch van het pad afgaat, riskeert een fikse boete.
De kleine kraanvogels zullen ongeveer half juli hun eerste vliegpogingen doen. Tot eind oktober zal het kraanvogelgezin in ons land blijven. Daarna vliegen ze waarschijnlijk naar het zuiden om te overwinteren. Kraanvogels zijn nestplaatstrouw, dus de kans is groot dat er hier in de toekomst nog kleine kraanvogels geboren zullen worden.

2. Vouw je eigen kraantje en win een vogelspel
Deel in het kraanvogelgeluk door je eigen kraanvogeltje te vouwen. Volgens de Japanse legende worden al je wensen vervuld als je er duizend vouwt in één jaar. Laat ons er samen vele duizend vouwen. Hang je papieren kraanvogeltje op, zet het voor je raam, plaats het op je bureau …

WIN
Deel voor 1 augustus 2021 een foto van je papieren kraantje op Facebook of Instagram met #grudru en @natuurpunt en maak kans op 1 van de 10 exemplaren van het populaire gezelschapsspel Wingspan.

Niet gewonnen? Dan kan je nog altijd een exemplaar van Wingspan kopen in de Natuurpunt winkel.

Foto & video’s: www.natuurpunt.be