Befaamd oogarts Frank Goes neemt in Hoe dieren de wereld zien de lezer mee op een reis langs de vele verschijningsvormen van het oog bij dieren wereldwijd, en hoe die door evolutie zijn ontstaan. 

Veranderend klimaat, continentendrift en meer of minder zuurstof in de lucht beïnvloedden het ontstaan van de diersoorten en hun ogen. Zo is veel variatie ontstaan in functie en vorm, steeds afgestemd op voedsel zoeken en overleven. 

Een vlieg heeft twee ogen die bestaan uit honderden aparte delen met elk hun eigen lensje. Een worm heeft geen echte ogen, slechts cellen die reageren op licht. Leeuwen hebben ogen vooraan in het hoofd om de prooi goed te kunnen zien. De ogen van konijnen staan zijdelings ingeplant om het gevaar zo goed mogelijk van alle kanten te zien aankomen. Overeenkomst tussen alle ogen? Ze doen ‘iets’ met licht opvangen. 

Huis- en boerderijdieren
Naast alle bijzondere wetenswaardigheden over het oog, heeft Goes ook aandacht voor dieren dichtbij: wat zien onze huisdieren, en hoe kunnen oogziekten bij huis- en boerderijdieren bestreden worden? 

‘Het is de verdienste van oogarts Frank Goes dat hij de veelzijdigheid van ogen en kunnen kijken in het dierenrijk in een ruim geïllustreerd boek heeft samengevat.’ – bioloog en journalist Dirk Draulans, in het voorwoord

Dr. Frank J. Goes is oogarts en ontwikkelde nieuwe technieken rond de staaroperatie, zoals implantlenzen. Goes is consulent aan het Goes Eye Center in Antwerpen, dat hij in 1969 oprichtte. Ook is hij als docent verbonden aan de Ehsal-hogeschool in Brussel.

Boekgegevens
Frank Goes – Hoe dieren de wereld zien | voorwoord van Dirk Draulans | verschijnt 8 januari bij Sterck & De Vreese | ISBN  978 90 5615 537 7 | gebonden, ruim geïllustreerd, 304 pagina’s | verkoopprijs € 49,99 
www.vbkbelgie.be